Wykonanie
We wcześniejszym wpisie podsunęłam Wam kilka propozycji na prezenty w postaci książek kulinarnych. Do tej listy dorzucam jeszcze Miskę szczęścia Laury Osęki. Jeśli lubicie proste, sezonowe i ciekawe dania, to pozycja dla Was. Motywem przednim książki jest miska. Zdjęcia są proste, ale bardzo działające na apetyt. A co znajdziemy w środku? Ot na przykład przepis na jesienną owsiankę.Krem
grzybowy z piernikowym
porem Agaty
Wojdy – przepis (20 porcji):100 g
płatków owsianych górskich lub zwykłych500-600 ml
mleka migdałowego bądź krowiego200 g dyni hokkaido lub butternut1 niewielka
czerwona cebula1 łyżka
oleju rzepakowego1 łyżeczka
octu balsamicznegoszczypta
płatków chili1 łyżeczka
miodu2-3 listki
szałwiisól,
pieprz10 g
twardego sera dojrzewającego, np. Džiugas lub Emilgrana2 łyżki zmieszanych
ziaren słonecznika i dyniW garnku umieść
płatki owsiane,
mleko migdałowe, dodaj szczyptę
soli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut.
Dynię pozbaw pestek i pokrój w centymetrową kostkę.
Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej
olej, dodaj
cebulę,
ocet,
chili i
miód. Smaż przez chwilę, po czym dołóż
dynię i listki
szałwii. Przypraw do smaku
solą i
pieprzem. Owsiankę podawaj ze smażoną
dynią, posypaną startym na tarce o małych oczkach
serem i
ziarnami słonecznika oraz dyni.Podobne wpisyPlacki z
cukinią i
kozim seremKuchnia marokańskaSmothie bowl –
banan,
truskawki,
jagody i
borówki amerykańskieTrendy kulinarne na 2019 rokCiasto z kremem
sezamowymUdostępnij