ßßß
Składniki :1 kg wieprzowiny ( łopatka,szynka lub chuda karkówka 😉 )4 cebule1 łyżka musztardy chrzanowej1 łyżka miodu1 łyżka maggi w płynie2 ząbki czosnku1/2 płaskiej łyżeczki , mielonego kminkusól , pieprz do smaku1 łyżka mąki , rozrobiona z wodą ( około, pół szklanki wody )mąka do obtoczenia mięsa i smalec do smażenia ( mięso smażone na oleju, będzie mniej smaczne )
Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem , obtaczamy w mące . Smażymy na rozgrzanym smalcu , z obu stron , tylko do momentu , aż mięso się zrumieni , nie musi być gotowe . Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , wykładamy połowę, na dno brytfanki , na niej układamy , obsmażone kawałki mięsa , solimy , pieprzymy , posypujemy, siekanym czosnkiem i przykrywamy, resztką cebuli . Zamykamy brytfankę i smażymy , dusimy , przez około 10 minut , jak cebulka, na spodzie brytfanki się przysmaży , wlewamy dwie szklanki wody , magii , musztardę , miód , mieszamy .
Zamykamy szczelnie , dusimy na małym ogniu , co jakiś czas , sprawdzając , czy woda zbytnio , nie odparowała ( w razie potrzeby podlewamy , ponownie , tak żeby mięso, nie było całkiem zatopione ) . Dusimy , na małym ogniu , przez około 2 – 2,5 godziny . Nie mieszamy . Po tym czasie ,mięsko jest już miękkie , a cebula praktycznie znika ( rozgotowuje się , tworząc pyszny sos ) , jeśli sosu jest mało , dolewamy szklankę wody , czekamy aż się zagotuje i zagęszczamy mąką , rozrobioną z wodą , do lubianej konsystencji 😉 Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami ..pycha 😉 Smacznego !