Wykonanie
Składniki:Ciasto:
mąka pszenna - 1 kg (plus do obsypania)
woda (ciepła) - ile
mąka zabierze
sól - szczypta
olej - 2 łyżkiFarsz:
mięso wieprzowe - 1,5 kg
cebula - 2 sztuki
jajko - 1 sztuka
sól,
pieprz - do smaku
magi - 1 łyżkaSmażenie:
olej - 4 łyżkiOkraszenie pierogów:
cebula - 4 sztuki
Zaczynamy od
mięsa .
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości. Zajmuje to około godziny do półtorej w zależności czy
mięso jest w jednym kawałki czy pokrojone na mniejsze części. W międzyczasie obieramy
cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce
oleju. Gdy
mięso będzie miękkie
cebula zdąży nam się ostudzić.
Mięso ostudzone lub nie (jak wolicie) mielimy w maszynce, dodajemy do zmielonego
mięsa cebulę, ta, którą podsmażaliśmy wcześniej. Ja dodaję
cebulę w takiej postaci, jeśli wolicie możecie ją także zmielić. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
magi. Dodajemy
jajko, które zwiąże nam całość. Farsz musi
mieć wyrazisty smak, gdy dodamy go do ciasta będzie mdły jeśli zbyt "delikatnie" go przyprawiamy.Teraz ciasto:Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
sól,
olej i ciągle mieszając ciepłą
wodę.Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski możemy przełożyć je, na oprószoną
mąką stolnicę i wyrabiać. Aby sprawdzić, czy mamy dobrze wyrobione ciasto, przecinamy je na pół i w miejscu przecięcia, na ściankach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Jeśli są pęcherzyki ciasto mamy gotowe, jeśli nie, musimy wyciskać siódme
poty dalej;) Ciasto rozwałkowujemy partiami. Odcinamy/rwiemy kawałkami (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) robimy kulkę, robimy placek i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka szklanką ,
kubkiem i na środek kółka dajemy farsz." Łamiemy" kółko na połowę, dociskamy mocno w miejscu połączenia się brzegów ciasta i formujemy kształt jaki lubimy. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, od wypłynięcia 2 -3 minuty. Pozostaje nam usmażenie pozostałej
cebuli i polanie nią ugotowanych pierogów.Smacznego!