Wykonanie
Tradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.Składniki:-ok. 1 kg
łopatki lub
szynki-
marchewka-
cebula-2-3 ząbki
czosnku-
przyprawa do mięs-warzywko-
pieprz-
olej do smażenia-2 czubate łyżki
mąki-
wodaMięso kroimy w sporą kostkę
i posypujemy
przyprawą do mięs, skrapiamy
olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.
Marchewkę,
cebulę i
czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia, na niewielkiej ilości
oleju.Warzywa zdejmujemy z patelni, pozostawiając na niej
olej,
na który wrzucamy
mięso.
Smażymy do zrumienienia.
Posypujemy
mąką, mieszamy i przez chwilę smażymy.
Dodajemy warzywa i mieszamy.
Dolewamy
wodę tak, aby zakryła
mięso.Doprowadzamy do wrzenia.Doprawiamy do smaku
przyprawą do mięs, warzywkiem i
pieprzem.
Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości
mięsa, co pewien czas mieszając.
Gulasz doskonale smakuje z
kaszą gryczaną,
ryżem,
makaronem i dowolną surówką.
Smacznego!