Wykonanie

Tradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.Składniki:-ok. 1 kg
łopatki lub
szynki-
marchewka-
cebula-2-3 ząbki
czosnku-
przyprawa do mięs-warzywko-
pieprz-
olej do smażenia-2 czubate łyżki
mąki-
woda
Mięso kroimy w sporą kostkę

i posypujemy
przyprawą do mięs, skrapiamy
olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.
Marchewkę,
cebulę i
czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia, na niewielkiej ilości
oleju.Warzywa zdejmujemy z patelni, pozostawiając na niej
olej,

na który wrzucamy
mięso.

Smażymy do zrumienienia.

Posypujemy
mąką, mieszamy i przez chwilę smażymy.

Dodajemy warzywa i mieszamy.


Dolewamy
wodę tak, aby zakryła
mięso.Doprowadzamy do wrzenia.Doprawiamy do smaku
przyprawą do mięs, warzywkiem i
pieprzem.

Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości
mięsa, co pewien czas mieszając.

Gulasz doskonale smakuje z
kaszą gryczaną,
ryżem,
makaronem i dowolną surówką.

Smacznego!