Wykonanie
I czas na kolejne danie:) Tym razem postanowiłem zrobić danie główne - gulasz. Gulasz oczywiście można podawać z dowolnym dodatkiem. Pasuje do niego zarówno
kasza (której ja osobiście nie znoszę),
ziemniaki,
ryż, a jeżeli chodzi o jakiś dodatek z warzyw - polecam
buraczki lub
ogórek kiszony, konserwowy. Kto co lubi.Gulasz (porcja dla ok. 4 osób)1. 1 kg
mięso wieprzowe (
szynka lub
łopatka)2. 1 średnia
papryka3. 1
pomidor4. 1
cebula5. 2 łyżki
mąki (do zagęszczenia sosu na koniec)6.
olej do smażenia7. ciepła przegotowana
wodaPrzyprawy:1.
Przyprawa do gulaszu (najlepsza Kamis)2.
Czosnek granulowany3.
Pieprz ziołowy4.
Papryka ostra5.
Sól,
PieprzZaczynamy!1.
Mięso myjemy i kroimy w kostkę.2. Potrzebne warzywa również polecam teraz pokroić na kawałki, nie będzie z tym problemu później.Smażenie:1. Na patelnię wlewamy
olej.2. Na rozgrzany
olej wrzucamy wcześniej przygotowane
mięso i zaczynamy smażyć.3. Można teraz posolić
mięso.4. W trakcie smażenia
mięso zaczyna nam puszczać
wodę. Cały czas na dużym ogniu trzymamy do momentu, aż
woda nie zacznie wyparowywać.5. Kiedy objętość
wody na patelni znacznie się zmniejszy czas na przygotowane wcześniej warzywa. Wrzucamy je wszystkie razem i dokładnie mieszamy.6. W momencie kiedy
woda nam całkiem odparuje z patelni można dodać trochę
oleju.7. Następnym krokiem jest dodanie przypraw. Dodajemy
czosnek granulowany,
pieprz ziołowy,
pieprz zwykły, i z 1/2
torebki przyprawy do gulaszu, oraz troszkę "warzywka" lub "
vegety".8. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy aż
mięso się zarumieni.9. Kiedy
mięso będzie już przysmażone, możemy po trochu dodawać gorącej
wody.10.
Woda po trochu będzie sobie odparowywać, a kiedy już jej nie będzie, dolewamy znów
wody. Tym razem można zalać troszkę więcej.11. Po zalaniu
wodą, można jeszcze trochę potrzymać
mięso na patelni, po czym wszystko przekładamy do garnka.12. Polecam po przełożeniu wszystkiego zalać patelnię
wodą a następnie zlanie pozostałego "smaczku" do garnka.13. Całość gotujemy w garnku pod przykryciem, do momentu, aż
mięso będzie miękkie.14. Jeżeli potrawa jest mało pikantna, a ktoś lubi ostre dania, można dodać trochę
papryki ostrej.15. Do zagęszczenia sosu bierzemy szklankę, do której wsypujemy 2 łyżki
mąki i zalewamy ją
wodą. Wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek.16. Gotową i rozmieszaną
mąkę powoli wlewamy do garnka z potrawą, dokładnie mieszając.17. Całość pozostawić jeszcze na trochę na małym ogniu, tak aby smak
mąki się ulotnił.18. W tym czasie można ugotować
ryż, i po kilku minutach danie mamy gotowe.
SMACZNEGO!