Wykonanie
Od jakiegoś czasu dochodziły mnie w domu słuchy, iż chcianoby spróbować tu placka po węgiersku (którego nigdy się nie jadło) :p Cóż, w końcu pękłam i postanowiłam poszukać odpowiedniego przepisu i wykonać placuszki. Polecam przepis, z którego korzystałam. Jest prosty, nie wymaga wielu składników i przede wszystkim danie jest pyszneSkładniki na placki:
ziemniaki (około kilogram)
cebulka (jedna mała powinna wystarczyć, ale ja dałam dużą bo uwielbiam
cebulę)2-3 łyżki
mąkiprzyprawy (ja poza
solą i
pieprzem dodałam też trochę
ostrej papryki w proszku)Sposób przygotowania placków:Ziemniaczki ścieramy i odsączamy koniecznie
wodę. Następnie ścieramy
cebulę i mieszamy ją z
ziemniakami. Na koniec dodajemy
mąkę i
przyprawyNa patelni z dodatkiem
oleju smażymy dosyć spore placki.Składniki na sos:500 g
mięsa wieprzowego (ja użyłam
łopatki bez kości, ale może też być np.
karkówka)2 duże
cebulesporo
ostrej papryki w proszkułyżka
koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
czosnekwodaSposób przygotowania sosu:
Mięsko kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy aż nabierze złotego koloru. Szatkujemy
cebulkę i dodajemy ją do
mięsa. Całość przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Mięsko z
cebulką podlewamy
wodą i dusimy kilka minut. Przekładamy wszystko do garnka i uzupełniamy mniej więcej dwiema szklankami
wody.Uwaga!Kolejność jest celowa, ponieważ podczas duszenia
woda „zbiera” smak przysmażonego
mięska z patelni i później w garnku mamy już gotową, aromatyczną bazę.Pozwalamy aby sosik się pogotował około 30 minut. W tym czasie
mięso zmięknie. Całość przyprawiamy dodatkowo
solą,
pieprzem i sporą ilością czerwonej,
ostrej papryki. Dodajemy również posiekany lub przeciśnięty przez praskę
czosnek i
koncentrat pomidorowy.Na koniec, jesli to konieczne, zagęszczamy sos
mąką (ja użyłam
mąki ziemniaczanej).Podano do stołu…
Jak widać na załączonym obrazku placki podajemy złożone na pół (no dobra, moje były ułożone jeden na drugim, bo były za małe żeby je złożyć :p). Sosik pakujemy do środka (
między warstwy placka) oraz polewamy nim wierzch. Na górę warto również dodać kapkę kwaśnej
śmietamy.Ideałem byłoby gdybyśmy
mieli w domu
ogórki kiszone i położyli kilka plasterków na sos (ten
między warstwami placka). Ja tak zrobiłam i świetnie wzbogaciło smak potrawy. Z tego co wiem, niektórzy ścierają
ogórka na tarce i dodają do sosu podczas gotowania 😉SMACZNEGO!Uncategorized