ßßß Cookit - przepis na Pierogi z mięsem w Gospodzie w Reading - Wielka Brytania

Pierogi z mięsem w Gospodzie w Reading - Wielka Brytania

nazwa

Wykonanie

O pierogach mógłbym napisać wypracowanie. Sam nie lubię kleić pierogów, ale za to bardzo lubię je jeść.
Na blogu pisałem już o pierogach ruskich. Dzisiaj będzie o pierogach z mięsem. Trochę inne ciasto i trochę inna technika wykonania. Poszczególne etapy powstawania pierogów pokazuje Pani Alicja.
Uważam, że w pierogach, najważniejsze, no może nie zupełnie, ale bardzo ważne jest ciasto.
Przeważnie robię farsz, a ciasto i sklejanie pozostawiam pomocą kuchennym. Kobiety mają więcej cierpliwości do tej pracy. Z doświadczenia wiem, żaden kucharz nie lubi kleić pierogów.
Gospoda w Reading jest tego typu lokalem w którym lubię gotować, dlaczego – ponieważ tam przygotowuję posiłki tylko ze świeżych produktów, nie muszę niczego mrozić i rozmrażać. Klient otrzymuje pełnowartościowy posiłek, na który niekiedy trochę czeka, ale jak to mówią coś za coś.
Miało być o pierogach. Pierogów serwujemy codziennie kilkanaście porcji. Tylko dwa rodzaje - z mięsem i ruskie.
Pierogi ruskie podajemy z przesmażoną cebulką, albo ze śmietaną. Ciasto jest zasługą Pani Alicji. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie przyklejać się do rąk i być dobrze napowietrzone. Najlepiej żeby przed rozwałkowaniem trochę sobie odpoczęło, tak około 20 minut.
Ciasto:
0,5 kg mąka
1 szklanka woda ciepła
2 łyżki oleju
Farsz:
0,5 kg mięso rosołowe
0,3 kg mięso wieprzowe (łopatka)
1 cebula
½ łyżeczki vegeta
1 łyżka majeranek
Pieprz
1 łyżka maggi w płynie
Ciasto zagnieść, odstawić na ½ godziny, rozwałkować na cienki placek.
Farsz – ugotowane mięso, doprawić. Dodać przesmażoną drobno pokrojoną cebulkę. Dokładnie wymieszać.
Wykrawać kółka i po nałożeniu farszu zlepiać pierogi, dokładnie dociskać brzegi.
Wrzucać pierogi partiami do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem 2 łyżek oleju. Od chwili wypłynięcia gotować na małym ogniu około 5 minut.
Podawać z podsmażoną cebulką. Jeżeli ktoś lubi, to ugotowane pierogi można obsmażyć na patelni.
Na zdjęciu Pani Alicja i ręce które zlepiają pierogi.
.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2011/04/pierogi-z-miesem-w-gospodzie-w-reading.html