Wykonanie
Szukając pomysłu na obiad natrafiłam w Internecie na gulasz wieprzowy z nazwą wyśmienity. Postanowiłam wypróbować. Trochę zmodyfikowałam. Jest bardzo dobry, potwierdzam. Z przepisu TU .
Składniki:1 kg
mięsa wieprzowego, np.
łopatki4
cebule2 ząbki
czosnkupół
marchewkipół
pietruszkikawałek
poraszczypta ostrej
czerwonej papryki1 łyżeczka
vegety0,5 łyżeczki
pieprzu0,5 łyżeczki
majeranku1
listek laurowy2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
mąki3 łyżki
śmietany słodkiej4 łyżki wody+
woda do
mięsaolejMięsko i
cebulę pokroić w kostkę.
Cebulę zeszklić. Przełożyć na inne naczynie, Na tej samej patelni obsmażyć
mięso, wrzucić z powrotem
cebulę, pokrojoną
marchewkę,
pietruszkę i
pora. Zalać
wodą, by przykryło
mięso. Dusić do miękkości, przyprawić.
Mąkę rozrobić z 4 łyżkami
wody i
śmietaną, dodać koncentrat, wymieszać. Zalać
mięso i podgotować z 5 minut.