ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne pierogi z mięsem

Tradycyjne pierogi z mięsem

nazwa

Wykonanie

Jestem idealnym przykładem na to, jak smaki mogą się zmieniać. Kiedyś jedynymi zjadliwymi przeze mnie pierogami były pierogi ruskie. Teraz nad wszystkie inne lubię z mięsem i cebulką. Bardzo delikatne ciasto, idealnie doprawiony farsz i podsmażona cebulka to idealne połączenie.
Zawsze, gdy ja je robię czerpię z nich podwójną korzyść - mam rosół i pierogi. A dlaczego, to zobaczycie sami... :)
Składniki na 3 porcje:
1 korpus z kurczaka (z mięsem!)
2 skrzydełka z kurczaka
ziele angielskie
liść laurowy
2 duże cebule
przyprawa maggi
wegeta
pieprz
majeranek
ciasto:
350g mąki
gorąca woda + 1/4 szklanki oleju
1. Kurczaka płuczemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego do miękkości (czyli robimy rosół :) ). Ugotowane mięso wyciągamy i studzimy, a następnie obieramy.
2. Cebulę obieramy, kroimy na wiórka i smażymy na oliwie z oliwek ok 10 minut. Pod koniec doprawiamy wegetą i majerankiem. Mięso wraz z cebulką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Doprawiamy do smaku maggi, wegetą i pieprzem.
3. Mąkę wysypujemy na stolnicę. Do gorącej wody (zagotowanej) dodajemy olej i stopniowo wlewamy na mąkę. Mąkę łączymy z wodą za pomocą szpatułki lub noża, do momentu aż zrobi się spójna kula. Dopiero wtedy zaczynamy zarabianie rękoma. W razie potrzeby dolewamy wody.
Nie jest możliwe podanie dokładnej ilości wody, ponieważ każda mąka chłonie wodę inaczej - jedna więcej, a druga mniej. Ciasto na pierogi musi być miękkie, plastyczne, a po rozciągnięciu nie może wysychać. Mnie do takiej ilości mąki wystarczyła niecała szklanka wody.
4. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka, na które nakładamy porcję farszu i zlepiamy w pierogi (możemy je wykończyć falbanką lub widelcem).
5. Pierogi gotujemy na średnim ogniu we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju ok 3 - 4 minut (gdy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy je ok 1 minuty).
6. Cebulkę do polania przygotowujemy tak samo, jak do nadzienia.
Źródło:http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/05/tradycyjne-pierogi-z-miesem.html