Wykonanie
Jestem idealnym przykładem na to, jak smaki mogą się zmieniać. Kiedyś jedynymi zjadliwymi przeze mnie pierogami były pierogi ruskie. Teraz nad wszystkie inne lubię z
mięsem i
cebulką. Bardzo delikatne ciasto, idealnie doprawiony farsz i podsmażona
cebulka to idealne połączenie.Zawsze, gdy ja je robię czerpię z nich podwójną korzyść - mam rosół i pierogi. A dlaczego, to zobaczycie sami... :)Składniki na 3 porcje:1 korpus z
kurczaka (z
mięsem!)2 skrzydełka z
kurczakaziele angielskieliść laurowy2 duże
cebuleprzyprawa maggiwegetapieprzmajeranekciasto:350g
mąkigorąca
woda + 1/4 szklanki
oleju1.
Kurczaka płuczemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem
ziela angielskiego i
liścia laurowego do miękkości (czyli robimy rosół :) ). Ugotowane
mięso wyciągamy i studzimy, a następnie obieramy.2.
Cebulę obieramy, kroimy na wiórka i smażymy na
oliwie z oliwek ok 10 minut. Pod koniec doprawiamy
wegetą i
majerankiem.
Mięso wraz z
cebulką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Doprawiamy do smaku
maggi,
wegetą i
pieprzem.3.
Mąkę wysypujemy na stolnicę. Do gorącej
wody (zagotowanej) dodajemy
olej i stopniowo wlewamy na
mąkę.
Mąkę łączymy z
wodą za pomocą szpatułki lub noża, do momentu aż
zrobi się spójna kula. Dopiero wtedy zaczynamy zarabianie rękoma. W razie potrzeby dolewamy
wody.Nie jest możliwe podanie dokładnej ilości
wody, ponieważ każda
mąka chłonie
wodę inaczej - jedna więcej, a druga mniej. Ciasto na pierogi musi być miękkie, plastyczne, a po rozciągnięciu nie może wysychać. Mnie do takiej ilości
mąki wystarczyła niecała szklanka
wody.
4. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka, na które nakładamy porcję farszu i zlepiamy w pierogi (możemy je wykończyć falbanką lub widelcem).
5. Pierogi gotujemy na średnim ogniu we wrzącej wodzie z dodatkiem
soli i
oleju ok 3 - 4 minut (gdy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy je ok 1 minuty).6.
Cebulkę do polania przygotowujemy tak samo, jak do nadzienia.