Wykonanie
Składniki na
karkówkę:5 plastrów
karkówki wołowej
przyprawa do
karkówki (klasyczna)1 starta mała
marchew1 łyżka pokrojonej w kostkę
cebuli1
liść laurowy6 ziarenek
pieprzu czarnego3-4 ziarenka
ziela angielskiegook. 0,8 l
wody1 łyżka
mąkipół łyżeczki
majerankusól,
pieprz,
vegeta do smaku
mąka do obtaczania
olej do smażeniaSposób przyrządzenia: UWAGA :
Mięso solimy dopiero na koniec aby, nie zrobiło się twarde !!!
Karkówkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy
przyprawą do
karkówki i obtaczamy w
mące. Następnie na rozgrzanym
oleju obsmażamy
karkówkę z obu stron na złoty kolor.
Olej, który nam został z
karkówki zostawiamy !!!!Do garnka wrzucamy, pokrojoną
cebulę, obsmażoną
karkówkę wraz z 3 łyżkami
oleju z
karkówki, startą
marchew, ziarnisty
pieprz,
liść laurowy,
majeranek i
ziele angielskie.Przez chwilę wszystko razem smażymy na małym ogniu, a następnie dolewamy
wodę i mieszamy. Całość gotujemy przez ok.40-50 minut do miękkości
mięsa często mieszając, aby
karkówka nie przywierała do garnka.W
między czasie dodajemy
pieprz.Pod sam koniec gotowania, gdy
karkówka będzie już miękka doprawiamy sos
solą,
vegetą i zagęszczamy zawiesiną z
mąki i
wody (dodajemy do zawiesiny kilka łyżek sosu, aby nie powstały grudki).
Karkówkę można podawać z dowolnym dodatkiem
skrobiowym, mi najbardziej smakuje z
bułkami na parze.Smacznego !!! :)