ßßß Cookit - przepis na Karkówka w Sosie Własnym

Karkówka w Sosie Własnym

nazwa

Wykonanie

Składniki na karkówkę:
5 plastrów karkówki wołowej
przyprawa do karkówki (klasyczna)
1 starta mała marchew
1 łyżka pokrojonej w kostkę cebuli
1 liść laurowy
6 ziarenek pieprzu czarnego
3-4 ziarenka ziela angielskiego
ok. 0,8 l wody
1 łyżka mąki
pół łyżeczki majeranku
sól, pieprz, vegeta do smaku
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Sposób przyrządzenia: UWAGA : Mięso solimy dopiero na koniec aby, nie zrobiło się twarde !!!
Karkówkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy przyprawą do karkówki i obtaczamy w mące. Następnie na rozgrzanym oleju obsmażamy karkówkę z obu stron na złoty kolor. Olej, który nam został z karkówki zostawiamy !!!!
Do garnka wrzucamy, pokrojoną cebulę, obsmażoną karkówkę wraz z 3 łyżkami oleju z karkówki, startą marchew, ziarnisty pieprz, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie.Przez chwilę wszystko razem smażymy na małym ogniu, a następnie dolewamy wodę i mieszamy. Całość gotujemy przez ok.40-50 minut do miękkości mięsa często mieszając, aby karkówka nie przywierała do garnka.W między czasie dodajemy pieprz.
Pod sam koniec gotowania, gdy karkówka będzie już miękka doprawiamy sos solą, vegetą i zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody (dodajemy do zawiesiny kilka łyżek sosu, aby nie powstały grudki).
Karkówkę można podawać z dowolnym dodatkiem skrobiowym, mi najbardziej smakuje z bułkami na parze.
Smacznego !!! :)
Źródło:http://gotowaniezgosia.blogspot.com/2013/10/karkowka-w-sosie-wasnym.html