Wykonanie

1 kg
mięsa gulaszowego (lub
łopatka,
karkówka,
szynka)2 średnie
cebule1 ząbek
czosnku1 łyżka
soli1 łyżeczka
piperzu2 łyżki
mąkiMięso wymieszać z
solą,
cebulę pokroić w talarki. Obsmażyć
mięso na rumiano, wyjąć z brytfanny (koniecznie brytfanna-
mięso ma najkorzystniejszy smak), podsmażyć
cebulę i
czosnek na złoto i dodać
wodę, która pomoże rozpuścić sos, który wytworzył się i przywarł do dna brytfanny. Wrzucić
mięso, całość zalać
wodą i dusić aż do miękkości ( w zależności od gatunku
mięsa będzie to 1-1,5h) na wolnym ogniu.W razie potrzeby dolewamy
wody, tylko uwaga- nie przesadzamy.
Mięso ma gotować się zanurzone w wodzie, ale od połowy gotowania pozwólmy zagęścić się sosowi.Pod koniec gotowania: mieszamy 2 łyżki
mąki z 1/2 szkl
wody na gładką masę, którą hartujemy sosem , po czym wlewamy całość do gulaszu, mieszamy i gotujemy 1-2 minuty. Gotowe!;)uwaga:
szynka jest
mięsem suchym, przez co tez dłużej będzie się gotowała.Idealne
mięso to takie z odrobiną tłuszczyku, tzw ścinki. Nie należy usuwać tłuszczu ani białych błon, dadzą one smak gulaszowi, no i po duszeniu ich nie znajdziecie;))