Wykonanie
Share the post "Zupa krem ze
skorzonery / Creamy salsify soup"
Skorzonerę odkryłam stosunkowo niedawno. Jakoś omijałam to dziwnie wyglądające coś w sklepach, aż się w końcu przełamałam i powstały wtedy moje przepisy na
skorzonerę zapiekaną w migdałach i pyszne puree . Przekonałam się do tego warzywa, gdyż te dania były przepyszne. Postanowiłam więc eksperymentować dalej i takim też sposobem powstała pyszna, śmietankowa zupa krem ze
skorzonery z fenkułem, którą podałam z chrupiącym
boczkiem. Wyszła świetna! Delikatna, aksamitna i wyjątkowa w smaku. Zapraszam po przepis!

Scroll down for recipe in English(6 porcji)Składniki:4 łyżki
masła150 g
wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę1
cebula obrana i pokrojona w cienkie plasterki1 fenkuł, obrany, przycięty i pokrojony w cienkie plasterki1 łodyga
selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki3 ząbki
czosnku, posiekane
sól i
pieprz do smaku3 duże liście
bazylii, 2 gałązki
natki pietruszki, 1 gałązka
tymianku i 1
liść laurowy, związane nitką500 g
skorzonery, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki (bezpośrednio przed przyrządzeniem)2
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę½ szklanki
śmietanki 36 %900 ml
bulionu drobiowegouprażone na suchej patelni różne nasiona do posypaniaPrzygotowanie:W średnim rondlu podgrzej na średnim ogniu
masło, dodaj
boczek i smaż, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki.Do tego samego rondla włóż
cebulę, fenkuła,
selera i
czosnek i dopraw
solą i
pieprzem. Dodaj
zioła i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 8 minut. Dodaj
skorzonerę i smaż przez kolejne 10 minut więcej.Wlej
bulion, dodaj
ziemniaki, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, po czym wyłów i wyrzuć związane
zioła.Za pomocą blendera zmiksuj zupę aż będzie jednolity, jedwabisty krem, po czym dodaj
śmietanę do zupy i ponownie doprowadź do wrzenia.Dopraw
solą i
pieprzem do smaku i podawaj zupę posypaną chrupiącym
boczkiem.Smacznego!

English versionCreamy salsify soup with roasted duck(6 servings)Ingredients:4 tablespoon butter150 g smoked bacon, cut into small dice1 onion peeled and thinly sliced1 fennel bulb trimmed peeled, and thinly sliced1
celery stalk peeled, trimmed, and thinly sliced3 clove garlic, mincedsalt and pepper to taste3 large basil leaves, 2 parsley sprigs, 1 thyme sprig and 1 bay leaf, tied500 g salsify root, peeled and cut into 2 cm pieces2 potatoes, peeled and diced½ cup heavy cream900 ml chicken stocktoasted seeds for servingsPreparation:Melt the butter in a medium pot over medium heat, add the bacon and cook, stirring occasionally, until browned and transfer on papre towels.To the same pot add onion, fennel,
celery, and garlic and season with salt and pepper. Toss in the herbs and cook, stirring occasionally, about 8 minutes. Add salsify and cook them all together about 10 minutes
more.
Pour in the stock, add the potatoes and bring the mixture to the low boil. Lower the heat and simmer, about 30 minutes until vegetables are soft and discard tied hervs.Using an immersion blender, puree the soup until it is creamy, add the cream to the soup and bring to a low boil.Season with salt and pepper to taste and
serve warm and sprinkled with bacon.Enjoy!

Share the post "Zupa krem ze
skorzonery / Creamy salsify soup"



