Wykonanie
Share the post "Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup"Wprawdzie już po świętach, ale przepis na dobrą
grzybową zawsze się przydaPyszna zupa grzybowa z
grzybów leśnych lub
pieczarek, z warzywami i
ziołami, zabielona dużą ilością
śmietanki, z którą wszystko zawsze jest smaczniejsze. Polecam!Scroll down for recipe in English

Śmietankowa zupa grzybowa(4-5 porcji)Składniki:300 g
grzybów leśnych lub
pieczarek, pokrojonych w plasterki50 g
grzybów suszonych, namoczonych na noc i następnie posiekanych1
marchewka, obrana i pokrojona w plasterki1
pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki1 łodyga
selera naciowego pokrojona w plasterki4
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę1
cebula pokrojona w kostkę1 ząbek
czosnku, drobno posiekanygarść
natki pietruszki posiekany1 1/2 l
bulionu drobiowego albo warzywnego200 ml
śmietanki 36%150 ml kwaśnej
śmietany 18 % do podania
masło klarowane do smażenia,1 łyżeczka suszonego
tymiankusól i
pieprzPrzygotowanie:W większym rondlu rozpuść na średnim ogniu
masło, włóż
cebulę wraz z
czosnkiem i smaż prze kilka minut, do zeszklenia.Dodaj
grzyby, posyp
tymiankiem i smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj
seler naciowy,
marchewkę,
pietruszkę,
ziemniaki i smaż przez 5 minut.Dodaj
suszone grzyby wraz z
wodą w której się moczyły, wlej
bulion, dopraw
solą i
pieprzem i gotuj przez 30 minut.Wlej
śmietankę i wymieszaj, gotuj jeszcze 2 minuty i dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Podawaj zupę z kleksem ze
śmietany 18%.Smacznego!

Englieh versionCreamy mushroom soup(4-5 servings)Ingredients:300 g of mushrooms, sliced50 g of dried mushrooms, soaked overnight and chopped1 carrot, peeled and sliced1 parsley, peeled and sliced1 stalk
celery, sliced4 potatoes, peeled and diced1 onion, diced1 clove garlic, finely choppedhandful chopped fresh parsley leaves1 1/2 l chicken or vegetable stock200 ml of double cream150 ml sour cream for servingclarified butter for frying1 teaspoon dried thymesalt and pepperPreparation:In a large pot heat the butter over medium heat, add the onion and garlic and cook until translucent, for a few minutes.Add the mushrooms, sprinkle with thyme and cook another 10 minutes. Then add the
celery, carrots, prasley root, potatoes and cook for 5 minutes.Add dried mushrooms along with soaking water, season with salt and pepper and cook for 30 minutes.Mix in the double cream and stir, cook for another 2 minutes and season to taste with salt and pepper.
Serve the soup with a dollop of sour cream.Enjoy!

Share the post "Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup"



