ßßß Cookit - przepis na Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

nazwa

Wykonanie

Share the post "Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup"
Wprawdzie już po świętach, ale przepis na dobrą grzybową zawsze się przyda
Pyszna zupa grzybowa z grzybów leśnych lub pieczarek, z warzywami i ziołami, zabielona dużą ilością śmietanki, z którą wszystko zawsze jest smaczniejsze. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Śmietankowa zupa grzybowa
(4-5 porcji)
Składniki:
300 g grzybów leśnych lub pieczarek, pokrojonych w plasterki
50 g grzybów suszonych, namoczonych na noc i następnie posiekanych
1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki
1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki
4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
garść natki pietruszki posiekany
1 1/2 l bulionu drobiowego albo warzywnego
200 ml śmietanki 36%
150 ml kwaśnej śmietany 18 % do podania
masło klarowane do smażenia,
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz
Przygotowanie:
W większym rondlu rozpuść na średnim ogniu masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż prze kilka minut, do zeszklenia.
Dodaj grzyby, posyp tymiankiem i smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez 5 minut.
Dodaj suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 30 minut.
Wlej śmietankę i wymieszaj, gotuj jeszcze 2 minuty i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj zupę z kleksem ze śmietany 18%.
Smacznego!
Englieh version
Creamy mushroom soup
(4-5 servings)
Ingredients:
300 g of mushrooms, sliced
50 g of dried mushrooms, soaked overnight and chopped
1 carrot, peeled and sliced
1 parsley, peeled and sliced
1 stalk celery, sliced
4 potatoes, peeled and diced
1 onion, diced
1 clove garlic, finely chopped
handful chopped fresh parsley leaves
1 1/2 l chicken or vegetable stock
200 ml of double cream
150 ml sour cream for serving
clarified butter for frying
1 teaspoon dried thyme
salt and pepper
Preparation:
In a large pot heat the butter over medium heat, add the onion and garlic and cook until translucent, for a few minutes.
Add the mushrooms, sprinkle with thyme and cook another 10 minutes. Then add the celery, carrots, prasley root, potatoes and cook for 5 minutes.
Add dried mushrooms along with soaking water, season with salt and pepper and cook for 30 minutes.
Mix in the double cream and stir, cook for another 2 minutes and season to taste with salt and pepper.
Serve the soup with a dollop of sour cream.
Enjoy!
Share the post "Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup"
Źródło:http://karmelowy.pl/smietankowa-zupa-grzybowa-creamy-mushroom-soup