Wykonanie

Jako wierna fanka (od kilku miesięcy) serialu "Na Wspólnej" też postanowiłam uczcić Żanetę i zrobiłam jej krupnik, a co!Składniki:giczka cielęca2
marchewkipietruszkakawałek
selera3
ziemniakicebula2 ząbki
czosnkuszklanka
kaszy jęczmiennej ( u mnie był pęczak)garść
suszonych grzybówłyżka
masła2 łyżki
śmietany 36%natka pietruszki do posypania
sól,
pieprzGiczkę gotujemy w osolonej wodzie, podczas gotowania odszumowujemy, jak będzie już miękka wrzucamy pokrojoną na plasterki
marchewkę,
pietruszkę i
seler (staramy się żeby kawałki
selera odpowiadały mniej wiecej plasterkom
marchewki...).Wrzucamy
czosnek,
grzyby, drobniutko pokrojoną
cebulkę,
ziemniaki pokrojone w kostkę.Jak zmiękną, ale nie całkiem, tak na pół-miękko, dodajemy wymytą
kaszę,
masło i gotujemy aż
kasza zmięknie.Wyjmujemy giczkę, wyrzucamy kość,
mięso drobimy, ale niezbyt drobno.Solimy
pieprzymy do smaku, dodajemy
śmietanę, nalewamy na talerze, posypujemy
natką i pałaszujemy...