Wykonanie
Żur wigilijny to kolejna, zaraz po barszczu z uszkami i grzybowej z łazankami zupa, która pojawia się na wigilijnych stołach. W moim rodzinnym domu od zawsze jedliśmy podczas kolacji wigilijnej aromatyczny barszcz czerwony. Za to w domu rodzinnym Rafała królowała esencjonalna zupa grzybowa. Kiedy zapytałam Jego Mamę o wigilijny żur wspomniała, że kilkakrotnie go robiła. Gotowała go również Jej Mama. Udzieliła mi zatem kilku wskazówek i dzisiaj dzielę się z
Wami przepisem na pyszny żur wigilijny.Żur wigilijny to postna zupa, którą przygotowujemy na wywarze z jarzyn i
suszonych grzybów, a następnie zakwaszamy zakwasem
żurkowym i zabielamy. Podawana jest z pokrojonymi na kawałki
grzybami oraz z
ziemniakami. O tym, jaką ilość
grzybów suszonych użyjemy do przygotowania
wywaru oraz ile zakwasu użyjemy do zakwaszenia decydują upodobania oraz tradycje wyniesione z domu. Żur, który przygotowałam jest esencjonalny i mocny.Polecam też więcej przepisów na: Dania wigilijne, ZupyMoje inne propozycje, w których wykorzystałam
grzybySkładniki:40 g
grzybów suszonychmarchewpietruszkaselercebula2 ząbki
czosnkusólpieprzokoło 250 ml zakwasu
żurkowego - lub więcejokoło 50 ml
śmietany 30% - lub więcejkilka
ziemniakówPrzygotowanie:
Suszone grzyby dokładnie, ale szybko opłukać w zimnej wodzie. Włożyć do garnka i zalać
wodą w takiej ilości, aby swobodnie pływały. Zostawić na całą noc.Na drugi uzupełnić
wodę do 2 litrów. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do momentu, kiedy
grzyby zmiękną. Warzywa obrać, opłukać i dodać do gotującego się
wywaru. Przyprawić
solą i
pieprzem. Gotować do momentu, aż zmiękną. * Osobno ugotować obrane
ziemniaki (w całości lub pokrojone w kostkę).
Grzyby i warzywa wyjąć z
wywaru i dolać zakwas
żurkowy - stopniowo, aby uzyskać taką kwasowość, która będzie odpowiadała smakowi i upodobaniom. Dodać przepołowione ząbki
czosnku. Żur chwilę gotować, skosztować i ewentualnie doprawić zakwasem
żurkowym. Zupę zabielić
śmietaną.Wyregulować smak i kwasowość
przyprawami, zakwasem i
śmietaną.Podawać z
ziemniakami i pokrojonymi
grzybami.---* Możecie również najpierw ugotować
wywar z jarzyn,
potem połączyć go z namoczonymi
grzybami i płynem, w którym się moczyły - i dalej gotować. Moja Teściowa gotuje dwa osobne
wywary i
potem je łączy. Dodaje również trochę
wody spod gotujących się
ziemniaków. Najważniejszy jest efekt końcowy, aby uzyskać odpowiednią ilość
wywaru - nie za esencjonalnego i nie za bardzo rozcieńczonego. U mnie z początkowych 2 litrów płynu odparowało około 500 ml, następnie dopełniłam je zakwasem i
śmietaną. Pamiętajcie, że tego typu zupa wymaga własnego, indywidualnego regulowania smaku.


,Składnik główny:
grzyby,Składnik główny:
ziemniaki,Składnik główny:zakwas,Rodzaj dania:Zupa,