ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem z czerwonej kapusty z boczkiem

Zupa-krem z czerwonej kapusty z boczkiem

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic lepszego niż gorąca i sycąca zupa w takie zimne dni jak mamy teraz. Dodatek boczku wzmacnia przyjemne doznania, chociaż niestety jest kaloryczny. Można go zastąpić gotowanym kurczakiem (miałam z bulionu ugotowanego na zupę), lub czymkolwiek chcemy.
Składniki:
4 plasterki wędzonego boczku (lub więcej jeśli lubimy)
3 łyżki niesolonego masła
1 średnia cebula, posiekana
2 gałązki selera naciowego,pokrojonego w plastry
ok. 4-5 średnich ziemniaków,obranych i pokrojonych w kostkę
ok. 2 litrów bulionu drobiowego
4 listki laurowe
1/2 małej główki czerwonej kapusty cienko poszatkowanej
2-3 łyżki śmietanki 18%
ew. tarty parmezan do posypania
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na suchej patelni, połóż plasterki boczku i usmaż je na chrupiąco na średnim ogniu. Przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia ich z nadmiaru tłuszczu i odstaw na bok.
W dużym rondlu roztop na średnim ogniu masło i włóż cebulę. Smaż ok. 3 min, do momentu jej delikatnego zeszklenia.
Dodaj ziemniaki i selera i smaż następne 2 min.
Dodaj bulion, listki laurowe, dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia.
Gotuj na małym ogniu ok. 8-10 min, aż ziemniaki staną się miękkie.
Dodaj kapustę i gotuj następne 5-10 min, aż kapusta zmięknie.
Wyjmij listki laurowe, przelej zupę do np. miski (mi niestety blender rysuje garnki) i zblenduj zawartość na gładki krem.
Przelej krem do rondla, doprowadź do wrzenia i wlej śmietankę. Dokładnie wymieszaj i dopraw jeżeli to konieczne.
Podawaj zupę z boczkiem i posypaną parmezanem.
Smacznego!
Share the post "Zupa-krem z czerwonej kapusty z boczkiem"
Źródło:http://karmelowy.pl/zupa-krem-z-czerwonej-kapusty-z-boczkiem