Wykonanie
Nie ma nic lepszego niż gorąca i sycąca zupa w takie zimne dni jak mamy teraz. Dodatek
boczku wzmacnia przyjemne doznania, chociaż niestety jest kaloryczny. Można go zastąpić gotowanym
kurczakiem (miałam z
bulionu ugotowanego na zupę), lub czymkolwiek chcemy.Składniki:4 plasterki
wędzonego boczku (lub więcej jeśli lubimy)3 łyżki niesolonego
masła1 średnia
cebula, posiekana2 gałązki
selera naciowego,pokrojonego w plastryok. 4-5 średnich
ziemniaków,obranych i pokrojonych w kostkęok. 2 litrów
bulionu drobiowego4
listki laurowe1/2 małej główki
czerwonej kapusty cienko poszatkowanej2-3 łyżki
śmietanki 18%ew. tarty
parmezan do posypania
sól i
pieprzPrzygotowanie:Na suchej patelni, połóż plasterki
boczku i usmaż je na chrupiąco na średnim ogniu. Przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia ich z nadmiaru tłuszczu i odstaw na bok.W dużym rondlu roztop na średnim ogniu
masło i włóż
cebulę. Smaż ok. 3 min, do momentu jej delikatnego zeszklenia.Dodaj
ziemniaki i
selera i smaż następne 2 min.Dodaj
bulion,
listki laurowe, dopraw
solą i
pieprzem i doprowadź do wrzenia.Gotuj na małym ogniu ok. 8-10 min, aż
ziemniaki staną się miękkie.Dodaj
kapustę i gotuj następne 5-10 min, aż
kapusta zmięknie.Wyjmij
listki laurowe, przelej zupę do np. miski (mi niestety blender rysuje garnki) i zblenduj zawartość na gładki krem.Przelej krem do rondla, doprowadź do wrzenia i wlej
śmietankę. Dokładnie wymieszaj i dopraw jeżeli to konieczne.Podawaj zupę z
boczkiem i posypaną
parmezanem.Smacznego!

Share the post "Zupa-krem z
czerwonej kapusty z
boczkiem"



