Wykonanie
Parę dni temu był przepis na tartę z
kurkami i
serkiem ricotta (KLIK). Pisałem tam, że
Madzia rozmroziła
kurki, które przezornie zamroziliśmy u schyłku lata, tak żeby
mieć na zimę. I właśnie kilka dni temu
Madzia zrobiła wspomniana tartę, a ja w tym samym czasie ogarnąłem zupę z
kurkami. Możecie mi wierzyć, że była pyszna. Zresztą ja to w ogóle zupy uwielbiam, mógłbym tylko zupy jeść.
Madzia za to nie jest jakąś wielką smakoszką zup. A tę właśnie bardzo pochwaliła. Więc musiała być dobra. Zresztą to sama rozkosz delektować się
kurkami w środku zimy.Jak tylko wejdziecie w posiadanie
kurek to polecam wam zrobić tę zupę, nie będziecie żałować.200 g
kurek1 duża
cebula2 łyżki
masła2 litry
bulionu drobiowego150 ml
śmietany 18%1
żółtkokilka
ziemniakówsól,
pieprzKurki, myjemy,
cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy
masło i dusimy
cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy
kurki i smażymy jeszcze około 5 minut. Całość solimy,
pieprzymy i przekładamy do garnka. Zalewamy
bulionem (przepis na
bulion TUTAJ). Dodajmy pokrojone w małe kawałki
ziemniaki i gotujemy aż
ziemniaki zmiękną. Następnie w dużym kubku mieszamy
żółtko,
śmietanę i trochę zupy i wlewamy powoli do garnka z zupą.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)