ßßß Cookit - przepis na Chili con carne- zdrowa dieta z Biedronki #1

Chili con carne- zdrowa dieta z Biedronki #1

nazwa

Wykonanie

Dziś podrzucam przepis na chili con carne w dwóch wersjach mięsnej i wegetariańskiej. Czyli danie zdrowe, smaczne i bazujące na łatwo dostępnych produktach, tak naprawdę wszystko dostaniecie w Biedronce.
Co powiecie na cykl wpisów zdrowa dieta z Biedronki? Czyli zdrowe dania oparte na produktach dostępnych w ofercie Biedronki. W końcu Biedronkę każdy z nas ma „pod ręką”, więc może i łatwiej będzie skomponować koszyk zakupowy mając już zestaw zdrowych przepisów, co Wy na to?
A dziś zapraszam na danie jednogarnkowe, chili con carne na rozgrzanie w chłodne dni.
Składniki:
Fasola czerwona 1 puszka
Kukurydza 1 puszka
Mięso z ud kurczaka 0,5 kg
Przecier pomidorowy 1 l
Cebula 2 szt
Czosnek 3 ząbki
Papryka 2 szt
Olej rzepakowy
Rodzynki garść (opcjonalnie)
Przyprawy: papryka słodka, chilli, kmin rzymski (1 łyżeczka), oregano, tymianek, pieprz, sól, kolendra (1/2 łyżeczki), gałka muszkatołowa, czosnek, opcjonalnie suszona cebula
Ryż i natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym (2 łyżki), pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin, kolendrę, oregano i tymianek . Po chwili dodajemy mięso z kurczaka lub wołowe (samodzielnie mielimy lub siekamy w blenderze- dużo mniej zmywania i zdrowiej bo wiesz co zostało zmielone ;). Mięso posypujemy pieprzem i solą, mieszamy aby rozdrobnić. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy opłukaną fasolę i kukurydzę. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i doprowadzamy do zagotowania po czym zmniejszamy ognień i dusimy około 30 minut pod przykryciem. Na koniec dodajemy rodzynki i doprawiamy papryką, chilli, czosnkiem, solą, pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrycia aby odparować nadmiar wody i gotowe!
W wersji wegetariańskiej kurczaka możemy zamienić na soczewicę czerwoną. Chili con carne świetnie sprawdzi się również jako farsz do naleśników, tortilli czy nadzienie to pieczonych batatów. Mam wrażenie, że im częściej podgrzewamy chili tym lepszego nabiera smaku.
Pozdrawiam
SmakUla.
[Głosów:0 Średnia:0/5]
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/chili-con-carne-zdrowa-dieta-z-biedronki-1