Wykonanie
Jagnięcina do
mięso z wyższej półki. Sporo kosztuje ale płacimy za walory smakowe.
Młoda jagnięcina jest oczywiście najlepsza, krucha i delikatna. Należy odróżnić
jagnięcinę od
baraniny.
Mięso z dorosłej owcy jest twarde, łykowate i ma nieprzyjemny zapach. Kupując
jagnięcinę po prostu biorę ją na węch. Dobre
mięso z
jagnięciny to
mięso pochodzące z jagnięcia nie starszego niż 6 miesięcy. Brzmi to brutalnie? No cóż jesteśmy mięsożercami, nie zjemy my to zjedzą
wilki…
Jagnięcina kojarzy się Polakom z muzułmańską kuchnią. Nie można chyba być w większym błędzie! We Francji, Irlandii, Anglii i Szwecji ceni się dania z
jagnięciny. Przepisy z
jagnięciny są smaczne i wyszukane.
Jagnięcina gości na świątecznych stołach. W Grecji
jagnięcina stała się podstawą wielu narodowych dań.U nas w domu często jemy
jagnięcinę. Piekę
polędwicę z
jagnięciny, gotuję
curry lub gulasz . Dzisiaj proponuję przepis z
jagnięciny, marokański tagine.
Składniki:800 g
jagnięciny,
karkówka1
cebula1
czosnek solo½ łyżeczki suszonych
chili płatkówpo 1 łyżeczce
kurkumy, mielonej
kolendry,
cynamonu i
kminu rzymskiego2 łyżki
pomidorowego przecieru50 ml
jabłkowego octu300 ml
wywaru z kurczaka lub warzyw150 g
ciecierzycy, waga sucha100 g
rodzynek2 łyżki
masła klarowanego2 łyżki
natki pietruszki lub
kolendry, pokrojonej
Namocz
ciecierzycę w zimnej wodzie na noc. Pokrój
mięso na kawałki i zrumień na
maśle. Użyj głebokiej patelni, najlepiej żeliwnej. Dodaj pokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek. smaż aż
cebula się zeszkli. Dodaj
przyprawy i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wlej
bulion rozmieszany z
pomidorowym przecierem i
octem. Dodaj odcedzoną surową
ciecierzycę. Przykryj pokrywką i gotuj tagine na małym ogniu przez 75 minut.
Mięso powinno być bardzo miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj
rodzynki. Ugotowany gulasz posyp
natką pietruszki lub
kolendrą. Podaj tagine z
szafranowym ryżem .Spara SparaSpara Spara Spara Spara Spara Spara Spara SparaSpara Spara