ßßß Cookit - przepis na Indyjskie curry z ciecierzycą

Indyjskie curry z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Dania z resztek są najlepsze, serio! Z takich kombinacji wychodzą najpyszniejsze posiłki, między innymi dzisiejsze indyjskie curry z ciecierzycą.
Otwarty słoik z ciecierzycą, dwie samotne marchewki, ostatnia cukinia i resztka koncentratu pomidorowego, niby nic a jednak można z tego stworzyć naprawdę smaczną kombinację.
Składniki ok 3-4 porcje:
Ciecierzyca 400 g
Marchew 2 szt
Cukinia 1 mniejsza szt
Czosnek 2 spore ząbki
Cebula 2 szt
Przecier pomidorowy 4 łyżki lub passata pomidorowa ok 400g
Mleczko kokosowe 3 łyżki (twarda część)
Rodzynki garść
Papryczka chilli 1 szt
Przyprawy: kmin rzymski i kolendra po 1/2 łyżeczki, kurkuma, papryka słodka po 1 łyżeczce, cynamon szczypta
Ryż jaśminowy
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy starty na drobnych oczkach imbir i czosnek. Po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, posiekaną papryczkę chilli, całość chwilę podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy przyprawy ( kmin rzymski oraz kolendrę w ziarnach najlepiej rozetrzeć w moździerzu) i dokładnie mieszamy.
Marchewkę kroimy w cienkie, długie paski, idealnie sprawdzi się obieraczka do warzyw. Marchewkę dodajemy do garnka, wlewamy przecier pomidorowy rozprowadzony w wodzie lub passatę pomidorową, rodzynki i dusimy pod przykryciem około 15 minut. W sezonie passatę i przecier możemy zamienić na 2 duże, sparzone pomidory. Po tym czasie do garnka dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, ciecierzycę i dusimy około 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania, opcjonalnie doprawiamy solą do smaku. Indyjskie curry podajemy z ryżem oraz sporą porcją natki pietruszki lub kolendry.
Indyjskie curry to dość wyraziste i pikantne danie, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki dodajcie nieco mniej papryczki chilli lub więcej mleczka kokosowego dla złagodzenia smaku. Warzywa gotujemy dość krótko dzięki czemu przyjemnie chrupią lecz oczywiście możecie podgotować nieco dłużej by uzyskać ulubioną konsystencję. Danie przygotowałam w dwóch wersjach: wegetariańskiej oraz mięsnej, także spokojnie fani mięsa mogą zamienić ciecierzycę na filet z kurczaka lub indyka. Obowiązkowo solidna porcja zieleniny!
Indyjskie curry to dość szybkie danie jednogarnkowe, mam nadzieję że lubicie takie propozycje obiadowe i chętnie wypróbujecie.
Pozdrawiam
SmakUla.
[Głosów:0 Średnia:0/5]
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/indyjskie-curry-z-ciecierzyca