Wykonanie
Dania z resztek są najlepsze,
serio! Z takich kombinacji wychodzą najpyszniejsze posiłki,
między innymi dzisiejsze indyjskie
curry z
ciecierzycą.Otwarty słoik z
ciecierzycą, dwie samotne
marchewki, ostatnia
cukinia i resztka
koncentratu pomidorowego, niby nic a jednak można z tego stworzyć naprawdę smaczną kombinację.Składniki ok 3-4 porcje:
Ciecierzyca 400 g
Marchew 2 szt
Cukinia 1 mniejsza szt
Czosnek 2 spore ząbki
Cebula 2 szt
Przecier pomidorowy 4 łyżki lub passata pomidorowa ok 400g
Mleczko kokosowe 3 łyżki (twarda część)
Rodzynki garść
Papryczka chilli 1 szt
Przyprawy:
kmin rzymski i
kolendra po 1/2 łyżeczki,
kurkuma,
papryka słodka po 1 łyżeczce,
cynamon szczypta
Ryż jaśminowy
Sposób przygotowania:W garnku rozgrzewamy
olej a następnie dodajemy starty na drobnych oczkach
imbir i
czosnek. Po chwili dodajemy
cebulę pokrojoną w piórka, posiekaną
papryczkę chilli, całość chwilę podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy
przyprawy (
kmin rzymski oraz
kolendrę w ziarnach najlepiej rozetrzeć w moździerzu) i dokładnie mieszamy.
Marchewkę kroimy w cienkie, długie paski, idealnie sprawdzi się obieraczka do warzyw.
Marchewkę dodajemy do garnka, wlewamy
przecier pomidorowy rozprowadzony w wodzie lub passatę
pomidorową,
rodzynki i dusimy pod przykryciem około 15 minut. W sezonie passatę i przecier możemy zamienić na 2 duże, sparzone
pomidory. Po tym czasie do garnka dodajemy pokrojoną w kostkę
cukinię,
ciecierzycę i dusimy około 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy
mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania, opcjonalnie doprawiamy
solą do smaku. Indyjskie
curry podajemy z
ryżem oraz sporą porcją
natki pietruszki lub
kolendry.
Indyjskie
curry to dość wyraziste i pikantne danie, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki dodajcie nieco mniej
papryczki chilli lub więcej
mleczka kokosowego dla złagodzenia smaku. Warzywa gotujemy dość krótko dzięki
czemu przyjemnie chrupią lecz oczywiście możecie podgotować nieco dłużej by uzyskać ulubioną konsystencję. Danie przygotowałam w dwóch wersjach: wegetariańskiej oraz
mięsnej, także spokojnie fani
mięsa mogą zamienić
ciecierzycę na
filet z kurczaka lub
indyka. Obowiązkowo solidna porcja
zieleniny!
Indyjskie
curry to dość szybkie danie jednogarnkowe, mam nadzieję że lubicie takie propozycje obiadowe i chętnie wypróbujecie.PozdrawiamSmakUla.[Głosów:0 Średnia:0/5]Podziel się...