Wykonanie
Kolejna propozycja to falafel z
ciecierzycy trochę zapomnianej zwanej również
grochem włoskim. Przedstawi ę falafel na dwa sposoby z wykorzystaniem przepisu podstaw owego.
Składniki :200 g suszonej
ciecierzycy1 mała
cebula1 z ą bek
czosnku1/4 strąka
czerwonej papryki chilinatka pietruszkisok z 1 i 1/2
cytrynyszczypta mielonej
kolendry i
kminkuOpis wykon ania :1.
Ciecierzycę moczymy przez 12 godzin, nast ę pnie p rzepłukujemy i rozdrabniamy w robocie kuchennym.2.
Cebulę,
czosnek,
pietruszkę i
chili drobno rozdrabniamy i dodajemy do
ciecierzycy. Dodajemy
sok z cytryny i przyprawiamy nie żałujemy
soli i
pieprzu.3. Z ciasta formujemy kotleciki, układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Smarujemy
olejem za pomocą pędzelka. Pieczemy przez 15 minut w temp. 200 C do uzyskania złoto - brązowego koloru i gotowe szybkie, tanie i smaczne.Możemy również obsmażyć je na bardzo gorącym
oleju i wstawić do piekarnika na ok. 8 minut.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy