ßßß
Mięso marynuję na dzień przed przyrządzeniem. Na pól kilo mięsa używam 2 łyżki octu, 3 ząbki czosnku i po łyżeczce soli, pieprzu, kurkumy i rozmarynu. Marynatę dokładnie wsmaruję w mięso.Na następny dzień mięso trzeba opłukać i pokroić w kostkę ok.3 cm odkładając zbyt tluste kawałki.Karkowka jest tłustym mięsem więc obsmażam ją na wodzie a nie na oleju. Wlewam wodę na patelnię, doprowadzam do wrzenia i wrzucam mięso. Wodę po obsmażaniu można wylać a patelnię uzupełnić świeżą zimną wodą. Kiedy znów zabraknie wody na patelni również dolewam zimnej wody bo mięsko gulaszowe ma być miękkie (przeciwnie niż w rosole).Do mięsa dodaję cebulę i czosnek. Dosalam ok.2 łyżeczek i dodaję pieprz, paprykę, majeranek. Pod przykryciem duszę do miękkości na małym ogniu ok. 1,5 godziny.Jeśli nie masz octu do marynaty zrób według mojego przepisu domowy ocet jabłkowy