Wykonanie
Składniki:0,5kg
karkówki3
cebulemała główka
czosnkuprzyprawy:
sól,
pieprz,
kurkuma,
ostra papryka,
rozmaryn,
majeranekocet jabłkowy do marynaty
Mięso marynuję na dzień przed przyrządzeniem. Na pól kilo
mięsa używam 2 łyżki
octu, 3 ząbki
czosnku i po łyżeczce
soli,
pieprzu,
kurkumy i
rozmarynu. Marynatę dokładnie wsmaruję w
mięso.Na następny dzień
mięso trzeba opłukać i pokroić w kostkę ok.3 cm odkładając zbyt tluste kawałki.
Karkowka jest tłustym
mięsem więc obsmażam ją na wodzie a nie na
oleju. Wlewam
wodę na patelnię, doprowadzam do wrzenia i wrzucam
mięso.
Wodę po obsmażaniu można wylać a patelnię uzupełnić świeżą zimną
wodą. Kiedy znów zabraknie
wody na patelni również dolewam zimnej
wody bo
mięsko gulaszowe ma być miękkie (przeciwnie niż w rosole).Do
mięsa dodaję
cebulę i
czosnek. Dosalam ok.2 łyżeczek i dodaję
pieprz,
paprykę,
majeranek. Pod przykryciem duszę do miękkości na małym ogniu ok. 1,5 godziny.Jeśli nie masz
octu do marynaty zrób według mojego przepisu domowy
ocet jabłkowy