Wykonanie
Na dziś coś mniej zdrowego. Rzadko, bo rzadko, ale bywa, że i ja przygotuję danie bazujące głównie na czerwonym
mięsie. Oj, niedobre ono- ciężkie, zwiększa ryzyko chorób
serca, rzekomo przyczynia się do powstania
raka jelita grubego itp. (nie wnikajmy lepiej), a z drugiej strony dość smaczne i zapobiega niedokrwistości:) Tłuste
mięso,
ziemniaki i tylko odrobina surówki to taka typowa polska potrawa. Jeśli więc raz na przysłowiowy ruski rok takowa zagości na naszym
stole to nie miejmy wyrzutów sumienia z tego powodu.
Karkówka jest naprawdę smaczna, zarówno z grilla, jak i duszona bądź w formie
steków. Jest nieco bardziej tłusta niż inne fragmenty wieprzowego ciała, ale akurat tłuszcz z
karkówki ma specyficzny, akceptowany przeze mnie posmak. Ja proponuję dziś wersję „duszoną”- danie spróbowaliśmy wraz z moim partnerem i wspólnie uważamy, że obiad śmiało można zaliczyć do smacznych i sycących (tak, żeby nie było, że jestem gołosłowna). Pisząc to wszystko zrodziła się we mnie pewna sprzeczność- mianowicie bardzo kocham zwierzęta i nie znoszę ich krzywdy, a tutaj opisuję walory smakowe
mięsa. Często myślę o przejściu na dietę wegetariańską właśnie ze względów ideowych, jednak
póki co cały czas brakuje mi motywacji do tego by zacząć zgłębiać tajniki kuchni wegetariańskiej i nauczyć się odpowiednio bilansować posiłki. Jako bardzo szczupła osoba muszę się pilnować by nie stracić jeszcze więcej na wadze bądź nie popaść w anemię. Brak rozsądku w całkowitym odstawieniu
mięsa, może mimo wszystko przynieść negatywne skutki. Wszystko należy robić z głową.
Składniki: (2-3 porcje)- cztery plastry
karkówki,- jedna duża lub dwie małe
cebule,- czerwone
jabłko,- 2-3 ząbki
czosnku,- świeży
koperek,-
przyprawy:
sól,
pieprz czarny,
pieprz ziołowy.Sposób przygotowania:Krok I:
Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy sol ą,
pieprzem oraz sporą ilością
majeranku,Krok II:
Mięso smażę chwilę na mocno rozgrzanej patelni (z obu stron), aby lekko się zarumieniło. W tym samym czasie kroję
cebulę w plasterki oraz
czosnek w kostkę, dorzucam do
mięsa, zmniejszam ogień i chwilkę podsmażam (pilnujemy, aby nie przypalił się
czosnek, wtedy staje się gorzki),Krok III: Do
karkówki dodaję obrane i pokrojone w kostkę
jabłko, zalewam potrawę
wodą, tak, aby
mięso było przykryte (trzeba wziąć pod uwagę to, że część
wody odparuje) i duszę pod przykryciem ok. 1h.Podawać z czym się lubi :) U mnie zastosowanie znalazły po prostu
ziemniaki, ale na pewno będzie wyśmienicie smakować z
kaszą jęczmienną. Danie posypać drobno posiekanym, świeżym
koperkiem.Skoro danie dość ciężkie to polecam jakiś orzeźwiający
napój. Przyszło mi do głowy
piwo, bo biorąc pod uwagę walory smakowe potrawy pasuje idealnie :) Może jednak warto by posilić się pełnowartościowym, orzeźwiającym
sokiem ze świeżych
cytrusów.Inne zdjęcia:Inne ujęcia: