ßßß Cookit - przepis na Karkówka

Karkówka

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przygotowanie miękkiego i aromatycznego mięsa karkowego na obiad jest proste, potrzeba tylko trochę cierpliwości aż odpowiednio się poddusi.
Składniki:
1 kg karkówki
3-4 cebule
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
Mięso myjemy i kroimy na kotlety. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kotlety z każdej strony po kilka minut. Karkówka jest na tyle tłusta, że nie potrzeba dodawać oleju. W trakcie duszenia dolewamy tylko zimnej wody tak aby mięso się nie przypaliło. Mięso dusimy ok. 1,5-2 godziny. Po godzinie dodajemy poszatkowane cebule i czosnek oraz przyprawy. Sos z mięsa będzie pod koniec duszenia w miarę gesty ale zawsze możemy dodać jeszcze mielonej papryki lub gałki muszkatołowej.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/10/karkowka.html