ßßß Cookit - przepis na Podawać z ulubionymi dodatkami, może to być kasza gryczana lub tradycyjnie - z ziemniakami i surówką.

Podawać z ulubionymi dodatkami, może to być kasza gryczana lub tradycyjnie - z ziemniakami i surówką.

nazwa

Wykonanie

Pyszne i szybkie danie na obiad. Karkóweczka z pieca z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich z cebulą i czosnkiem. Podana z kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej z ogórkiem kwaszonym.
porcja na 2 osoby:
4 plastry karkówki (pokroić na grubość ok. 1,5 cm)
duża cebula
ząbek czosnku
zioła prowansalskie
Karkówkę posolić i popieprzyć :) Rozgrzać mocno patelnię z odrobiną oleju. Położyć plastry karkówki na patelnię i przysmażyć na złoto. Przewrócić na drugą stronę. Na mięso dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Podsmażyć chwilę do przyrumienienia mięsa i przełożyć do żaroodpornego naczynia, przyprawić ziołami prowansalskimi, przykryć i piec 40 min. w temp. 180 st. C. Dla tych co nie mają naczynia z pokrywką można zastosować rękaw do pieczenia.
Smacznego!
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/01/karkowka-z-pieca.html