Wykonanie
Smakowita,soczysta
karkówka, doskonała na zimno na kanapki ( domowa
wędlina ) jak i na ciepło jako dodatek do obiadu.Praktycznie robi sie sama i zawsze wychodzi smaczna :)Składniki:-
karkówka 1,40 kg-
czosnek 3 ząbki- domowa
wegeta-
majeranek-
kminek mielony-
papryka słodka mielona- małe
jabłko-
cebulaWykonanie
Mięso dokładnie płukam i osuszam papierowymi ręcznikami.Następnie delikatnie nacinam i wcieram przeciśnięty
czosnek. Posypuję pozostałymi
przyprawami, przyklepuję,aby dokładnie oblepiły
mięso. Wkładam do lodówki na minimum dobę. Kiedy
mięso jest już zamarynowane, obsmażam je ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik.
Mięso wkładam do naczynia żąroodpornego wraz z tłuszczem wytopionym na patelni, dodatkowo patelnie polewam
wodą, mieszam, aby odzyskać z niej wszystkie smakowite resztki marynaty i wlewam do naczynia z
mięsem. Dodaję pół szklanki przegotowanej gorącej
wody, obkładam pokrojoną
cebulką i
jabłkiem.Piekę pod przykryciem w temperaturze 170 stopni ok. półtorej godziny. W międzyczasie mniej więcej co pół godziny obracam
mięso i polewam wytworzonym sosem.Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy
mięso jest już miękkie, jeśli tak to wyłączam piekarnik i zostawiam
mięsko w przykrytym naczyniu do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu będzie soczyste, bo dojdzie tak jakby pod parą.I teraz jeśli karczek ma być spożywany na zimno, jako
wędlina, wyjmuję z pieca, obsuszam z nadmiaru tłuszczu papierowymi ręczniczkami i kroję w cieńkie plasterki.Jeśli ma być spożywany na ciepło, wyjmuję
mięso z naczynia, kroję w grubsze plastry. Pozostały sos z naczynia żąroodpornego (
jabłko,
cebula) miksuję na gładko. Podgrzewam i wkładam do niego
mięso. Podaję z
ziemniakami, kluskami,
ryżem itp.Smacznego:)