ßßß Cookit - przepis na Karczek, karkówka pieczona na kanapki i na obiad.

Karczek, karkówka pieczona na kanapki i na obiad.

nazwa

Wykonanie

Smakowita,soczysta karkówka, doskonała na zimno na kanapki ( domowa wędlina ) jak i na ciepło jako dodatek do obiadu.
Praktycznie robi sie sama i zawsze wychodzi smaczna :)
Składniki:
- karkówka 1,40 kg
- czosnek 3 ząbki
- domowa wegeta
- majeranek
- kminek mielony
- papryka słodka mielona
- małe jabłko
- cebula
Wykonanie
Mięso dokładnie płukam i osuszam papierowymi ręcznikami.Następnie delikatnie nacinam i wcieram przeciśnięty czosnek. Posypuję pozostałymi przyprawami, przyklepuję,aby dokładnie oblepiły mięso. Wkładam do lodówki na minimum dobę. Kiedy mięso jest już zamarynowane, obsmażam je ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik. Mięso wkładam do naczynia żąroodpornego wraz z tłuszczem wytopionym na patelni, dodatkowo patelnie polewam wodą, mieszam, aby odzyskać z niej wszystkie smakowite resztki marynaty i wlewam do naczynia z mięsem. Dodaję pół szklanki przegotowanej gorącej wody, obkładam pokrojoną cebulką i jabłkiem.
Piekę pod przykryciem w temperaturze 170 stopni ok. półtorej godziny. W międzyczasie mniej więcej co pół godziny obracam mięso i polewam wytworzonym sosem.
Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy mięso jest już miękkie, jeśli tak to wyłączam piekarnik i zostawiam mięsko w przykrytym naczyniu do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu będzie soczyste, bo dojdzie tak jakby pod parą.
I teraz jeśli karczek ma być spożywany na zimno, jako wędlina, wyjmuję z pieca, obsuszam z nadmiaru tłuszczu papierowymi ręczniczkami i kroję w cieńkie plasterki.
Jeśli ma być spożywany na ciepło, wyjmuję mięso z naczynia, kroję w grubsze plastry. Pozostały sos z naczynia żąroodpornego ( jabłko,cebula) miksuję na gładko. Podgrzewam i wkładam do niego mięso. Podaję z ziemniakami, kluskami, ryżem itp.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/karczek-karkowka-pieczona-na-kanapki-i.html