Wykonanie
Ten przepis, to jedno z najlepszych rzeczy, prócz doświadczeń, widoków i wspomnień oczywiście, które przywiozłam ze sobą z Hiszpanii. I choć
papryka jest chyba jedyną rzeczą do jedzenia, której nie lubię, w tej
sałatce się zakochałam. Dzięki pieczeniu i obraniu ze skórki,
papryka ma zupełnie inny, głębszy smak.
Sałatka koniecznie do wypróbowania, i choć trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowanie
papryki, to warto, bo wrażenia smakowe są niepowtarzalne.Składniki:5
czerwonych papryk1/3 szkl.
oliwy z oliwek1/3 szkl.
octu jabłkowego1/2
cebuli jasnej, pokrojonej w
pióra1 ząbek
czosnku, pokrojony na cienkie plasterkiWykonanie:1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 40 min., do czasu, aż skórka ściemnieje i zacznie odchodzić od warzywa (można to również zrobić w mikrofalówce ustawionej na funkcji grill).2.
Papryki wyciągnąć z piekarnika, przeciąć na pół, by
woda z nich wypłynęła, a warzywa ostygły.3. Chłodne
papryki obrać ze skóry, pokroić w paski, połączyć z resztą składników i włożyć do lodówki na min. 1 h, by wszystkie smaki sobą przeszły.Smacznego!