ßßß Cookit - przepis na ENSALADA CON PIMIENTOS

ENSALADA CON PIMIENTOS

nazwa

Wykonanie

Ten przepis, to jedno z najlepszych rzeczy, prócz doświadczeń, widoków i wspomnień oczywiście, które przywiozłam ze sobą z Hiszpanii. I choć papryka jest chyba jedyną rzeczą do jedzenia, której nie lubię, w tej sałatce się zakochałam. Dzięki pieczeniu i obraniu ze skórki, papryka ma zupełnie inny, głębszy smak.
Sałatka koniecznie do wypróbowania, i choć trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowanie papryki, to warto, bo wrażenia smakowe są niepowtarzalne.
Składniki:
5 czerwonych papryk
1/3 szkl. oliwy z oliwek
1/3 szkl. octu jabłkowego
1/2 cebuli jasnej, pokrojonej w pióra
1 ząbek czosnku, pokrojony na cienkie plasterki
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 40 min., do czasu, aż skórka ściemnieje i zacznie odchodzić od warzywa (można to również zrobić w mikrofalówce ustawionej na funkcji grill).
2. Papryki wyciągnąć z piekarnika, przeciąć na pół, by woda z nich wypłynęła, a warzywa ostygły.
3. Chłodne papryki obrać ze skóry, pokroić w paski, połączyć z resztą składników i włożyć do lodówki na min. 1 h, by wszystkie smaki sobą przeszły.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/10/ensalada-con-pimientos.html