ßßß
Uwielbiam marynowaną paprykę. Moja ciocia zawsze robiła ją jako dodatek do grilla - PYCHA!!!!Składniki:500 g czerwonej papryki1 cebula4 ząbki czosnku1 szklanka octu (ja użyłam ocet jabłkowy)1/2 szklanki oliwysólgrubo zmielony pieprzCałą paprykę zrumienić z każdej strony w piekarni ku rozgrzanym górną grzałką do 150 ° C, przez ok. 15 min, obracając co jakiś czas. (Paprykę można zrumienić na palniku, patelni grillowej, czy na grillu). Jeszcze ciepła paprykę włożyć do worka foliowego, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 5 min. Ściągnąć skórę, wyciągnąć szypułki, usunąć nasiona, pokroić w grube paski.Cebulę pokroić w krążki, czosnek w plasterki, gotować w occie z dodatkiem soli przez 5 min. Odcedzić, nie wylewać octu.Układać strąki papryki warstwami w podłużnym naczyniu. Na każdej warstwie położyć krążki cebuli, czosnku, przyprawić solą i pieprzem. Zalać octem (z gotowania cebuli i czosnku) i oliwą. Naczynie przykryć folią spożywczą.Marynować w lodówce minimum 24 godz. W lodówce marynowaną paprykę można przechowywać do 3 tyg.Smacznego :)Źródła przepisu, nieco zmienione: ciocia K i Maria Sandilou "Kuchnia grecka. Eleni poleca"