ßßß Cookit - przepis na Marynowana papryka

Marynowana papryka

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam marynowaną paprykę. Moja ciocia zawsze robiła ją jako dodatek do grilla - PYCHA!!!!
Składniki:
500 g czerwonej papryki
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 szklanka octu (ja użyłam ocet jabłkowy)
1/2 szklanki oliwy
sól
grubo zmielony pieprz
Całą paprykę zrumienić z każdej strony w piekarni ku rozgrzanym górną grzałką do 150 ° C, przez ok. 15 min, obracając co jakiś czas. (Paprykę można zrumienić na palniku, patelni grillowej, czy na grillu). Jeszcze ciepła paprykę włożyć do worka foliowego, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 5 min. Ściągnąć skórę, wyciągnąć szypułki, usunąć nasiona, pokroić w grube paski.
Cebulę pokroić w krążki, czosnek w plasterki, gotować w occie z dodatkiem soli przez 5 min. Odcedzić, nie wylewać octu.
Układać strąki papryki warstwami w podłużnym naczyniu. Na każdej warstwie położyć krążki cebuli, czosnku, przyprawić solą i pieprzem. Zalać octem (z gotowania cebuli i czosnku) i oliwą. Naczynie przykryć folią spożywczą.
Marynować w lodówce minimum 24 godz. W lodówce marynowaną paprykę można przechowywać do 3 tyg.
Smacznego :)
Źródła przepisu, nieco zmienione: ciocia K i Maria Sandilou "Kuchnia grecka. Eleni poleca"
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2014/05/marnowana-paryka.html