Wykonanie
Uwielbiam marynowaną
paprykę. Moja ciocia zawsze robiła ją jako dodatek do grilla - PYCHA!!!!Składniki:500 g
czerwonej papryki1
cebula4 ząbki
czosnku1 szklanka
octu (ja użyłam
ocet jabłkowy)1/2 szklanki
oliwysólgrubo zmielony
pieprzCałą
paprykę zrumienić z każdej strony w piekarni ku rozgrzanym górną grzałką do 150 ° C, przez ok. 15 min, obracając co jakiś czas. (
Paprykę można zrumienić na palniku, patelni grillowej, czy na grillu). Jeszcze ciepła
paprykę włożyć do worka foliowego, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 5 min. Ściągnąć skórę, wyciągnąć szypułki, usunąć nasiona, pokroić w grube paski.
Cebulę pokroić w krążki,
czosnek w plasterki, gotować w occie z dodatkiem
soli przez 5 min. Odcedzić, nie wylewać
octu.Układać
strąki papryki warstwami w podłużnym naczyniu. Na każdej warstwie położyć krążki
cebuli,
czosnku, przyprawić
solą i
pieprzem. Zalać
octem (z gotowania
cebuli i
czosnku) i
oliwą. Naczynie przykryć folią spożywczą.Marynować w lodówce minimum 24 godz. W lodówce marynowaną
paprykę można przechowywać do 3 tyg.Smacznego :)Źródła przepisu, nieco zmienione: ciocia K i
Maria Sandilou "Kuchnia grecka. Eleni poleca"