ßßß Cookit - przepis na Ciasto ” Pawi ogon „

Ciasto ” Pawi ogon „

nazwa

Wykonanie

Ciasto zajmujące trochę czasu, ale można to rozłożyć w czasie. Należy zrobić dzień wcześniej, wtedy skruszeje i będzie lepsze.
Składniki:
1.Biszkopt
-3 jajka
-3 łyżki mąki
-płaska łyżka mąki ziemniaczanej
-3 łyżki cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
2. Ciasto kruche
-3 szklanki mąki
-1 kostka magaryny
-pół szklanki śmietany kwaśnej
-1 jajko
-1 żółtko
-3/4 szklanki cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-100g orzechów
3.Krem
-1 l mleka
-1 szklanka cukru
-1 cukier waniliowy
-3 jajka
-4 łyżki mąki zmieniaczanej
-4 łyżki mąki pszennej
-1 kostka masła
4. Dodatki
-powidło
-2 galaretki zielone lub 2 kolory
Wykonanie:
Ze składników na biszkopt robimy ciasto i pieczemy na dużej brytfannie cienki biszkopt w temp.180 st, 12-15 minut.
Następnie robimy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Ciasto dzielimy na 4 części. Z jednej części pieczemy placek na dużej blaszce w temp.200 st na rumiano.
Pozostałe części rozwałkować osobno na długość dużej blaszki, posmarować powidłem i posypać mielonymi lub drobno posiekanymi orzechami.
Zwinąć na rolady, piec na złoto w temp. 200 st 20-30 minut.
Ze składników ugotować budyń, ostudzony utrzeć z masłem na krem.
Galaretki rozpuścić. W lecie dajemy nieco mniej wody jak w przepisie bo jest gorąco.
Przekładanie ciasta:
Na kruchy spód dajemy część kremu, na to kładziemy 3 rolady, między rolady wlewamy tężejącą galaretke.
Po zastgnięciu galaretki, nakładamy drugą część kremu i przykrywamy biszkoptem.
Dekorujemy polewą, posypką lub masą.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2016/06/29/ciasto-pawi-ogon