Dziś coś słodkiego do niedzielnej filiżanki kawy. Przeglądając książeczkę w poszukiwaniu szybkiego ciasta natknęłam się na kruche z bezą, posypane orzechami. Ciasto jest bardzo smaczne i szybko się je robi.Ciasto:40 dag mąki20 dag margaryny10 dag cukru pudru1 żółtko1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki śmietanyOraz1 słoik powideł śliwkowych15 dag posiekanych orzechówWykonanie:Składniki zagniatamy i dzielimy na pół. Rozwałkowujemy dwa placki (24x36 cm). Oba smarujemy marmoladą i pianą ubitą z białek i cukru. Oba posypujemy orzechami. Pieczemy po ok.30 minut. w temp. 180 ^ C.Piana:4 białka20 dag cukruKrem:25 dag masła3 żółtka1/2 litra mleka1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej7 łyżeczek cukru1 cukier waniliowyWykonanie:Mąki mieszamy ze szklanką mleka i żółtkami. Wlewamy do gotującego się z cukrami pozostałego mleka. Mieszamy do momentu zgęstnienia i uzyskania jednolitego kremu. Studzimy. Ucieramy z masłem. Przekładamy placki. Schładzamy kilka godzin w lodówce.