Bardzo lubię zaglądać do książek siostry Anastazji i przygotowywać ciasta i potrawy według jej przepisów. Dziś ciasto z dodatkiem sezamu.Ciasto kruche I:3 szklanki mąki1 kostka margaryny1 łyżka smalcu2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia6 żółtek1/4 szklanki cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego2 łyżki kwaśnej śmietanyWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć na dwie blaszki do pieczenia.Sezam:15 dag ziaren sezamu2 łyżki płynnego miodu10 dag margaryny1/4 szklanki cukru pudruWykonanie:Wszystkie składniki zagotować, wystudzić i wyłożyć na wierzch jednego placka, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180;C na 20-25 minut. Upiec.Kokos:6 białek1/2 szklanki cukru kryształu10 dag wiórek kokosowych1 mały słoik powideł śliwkowychWykonanie:Białka ubić utrwalić cukrem, dodać wiórki i delikatnie wymieszać. Drugie ciasto surowe najpierw posmarować powidłami i na wierzch wyłożyć ubite białka z kokosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Upiec.Ciasto kruche II :20 dag mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru5 dag margaryny2 łyżki płynnego miodu1 łyżeczka sody1-2 łyżki kwaśnej śmietanyWykonanie:Z podanych składników zarobić kruche ciasto i wyłożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.Orzechy:20 dag posiekanych orzechów włoskich10 dag margaryny1/2 szklanki cukru3 łyżki mioduWykonanie:Wszystkie podgrzać ciągle mieszając. Wyłożyć na ciasto miodowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Upiec.Masa:3/4 litra mleka1/2 szklanki cukru1 1/2 kostki masła3 budynie kokosowe1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej10 dag wiórek kokosowychWykonanie: Z mąki, budyniu, mleka i cukru ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce zimny budyń i wiórki kokosowe.Przełożenie ciasta:1 ciasto z orzechami2 połowa masy3 ciasto z sezamem4 druga połowa masy5 ciasto z kokosem6 polewaSmacznego!