Wykonanie
Ciasto
sezamo-
kokosowo-
orzechowePolecam pyszne, ale pracochłonne :)). W tym cieście jest
miks, który uwielbiam
orzechy,
sezam,
kokos mmm...
Składniki : blaszka 24x39 cmciasto kruche I3 szklanki
mąki1 kostka
margaryny1 łyżka
smalcu2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia6
żółtek1/4 szklanki
cukru pudru1
cukier waniliowy2 łyżki kwaśnej
śmietanysezam15 dag
sezamu2 łyżki płynnego
miodu10 dag
margaryny1/4 szklanki
cukru kryształu
kokos6
białek1/2 szklanki
cukru kryształu10 dag
kokosu1 mały słoik
powideł śliwkowychciasto kruche II20 dag
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru5 dag
margaryny2
żółtka2 łyżki płynnego
miodu1 łyżeczka
sody1-2 łyżki kwaśnej
śmietanyorzechy20 dag pokrojonych
orzechów włoskich10 dag
margaryny1/2 szklanki
cukru kryształu3 łyżki
miodu płynnegomasa3/4 l.
mleka1/2 szklanki
cukru kryształu1 i 1/2 kostki
masła3 budynie
kokosowe1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej10 dg
kokosuOpis wykonania :Ciasto kruche
Mąkę mieszamy z proszkiem, zagniatamy z
margaryną i
smalcem dodajemy
żółtka,
śmietanę,
cukier puder i
waniliowy. Wszystko dokładnie wyrabiamy, dzielimy na dwie części i wykładamy nim 2 blaszki.
SezamWszystkie składniki wkładamy do garnuszka, gotujemy do roztopienia
margaryny i
cukru, odstawiamy i lekko studzimy wykładamy na jedno z ciast. Pieczemy w 180 C na złoty kolor ok. 20 minut.
KokosBiałka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier i
kokos, wykładamy na drugi placek pieczemy w 180 C ok. 15 minut.Ciasto kruche IIZ podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy nim blaszkę.
OrzechyWszystkie składniki gotujemy do rozpuszczenia
cukru i
margaryny lekko studzimy i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 c ok. 10 - 15 minut.MasaZ
mąki,
mleka i budyniu oraz
cukru gotujemy
budyń, studzimy.
Masło ucieramy na puszysta masę, dodajemy partiami
budyń i ucieramy, pod koniec dodajemy
kokos.Przełożenieciasto
orzechowe - połowa masy - ciasto z
sezamem - reszta masy - ciasto z
kokosem - polewa
Źródło : książka Siostry AnastazjiJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy