Wykonanie
![](/Data/Images/eatratatouille.blogspot.com\2014_slash_01_slash_ciasto-pysznotka/l/644077799.jpg)
Przepyszna "Pysznotka", lekko pracochłonna, ale warta zachodu dla takiego efektu.Składniki na ciasto:40 dkg
mąki20 dkg
margaryny5 dkg
cukru4
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietanySkładniki połączyć ze sobą na stolnicy i wyrobić ciasto (najpierw wysypać
mąkę z proszkiem, następnie
margarynę, posiekać nożem,
potem cukier,
żółtka i
śmietana).Rozdzielić na 2 części. Każdą piec w ok.180 stopniach C.
![](/Data/Images/eatratatouille.blogspot.com\2014_slash_01_slash_ciasto-pysznotka/l/2062157709.jpg)
Piana z
białek:3
białka10 dag
cukruUbić na białą, gładką pianę.Składniki na masę:1/2 l
mleka3/4 szkl.
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki zwykłej2
żółtkacukier waniliowyOdlać 1/3 szklanki
mleka i wymieszać z
żółtkami i
mąką. Resztę
mleka zagotować z
cukrem. Zmniejszyć ogień i mieszając wlać resztę
mleka, mieszać aż powstanie
budyń. Zdjąć z ognia i ostudzić. Utrzeć krem z 1 kostką
masła lub
margaryny.
![](/Data/Images/eatratatouille.blogspot.com\2014_slash_01_slash_ciasto-pysznotka/l/1985193596.jpg)
Dodatkowo:posiekane
orzechy włoskiepowidła śliwkoweJedno ciasto posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę, posypać obficie
orzechami. Następnie położyć masę, znowu ciasto, powidła, piana i
orzechy.