ßßß
Przepyszna "Pysznotka", lekko pracochłonna, ale warta zachodu dla takiego efektu.Składniki na ciasto:40 dkg mąki20 dkg margaryny5 dkg cukru4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej śmietanySkładniki połączyć ze sobą na stolnicy i wyrobić ciasto (najpierw wysypać mąkę z proszkiem, następnie margarynę, posiekać nożem, potem cukier, żółtka i śmietana).Rozdzielić na 2 części. Każdą piec w ok.180 stopniach C.
Piana z białek:3 białka10 dag cukruUbić na białą, gładką pianę.Składniki na masę:1/2 l mleka3/4 szkl. cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki zwykłej2 żółtkacukier waniliowyOdlać 1/3 szklanki mleka i wymieszać z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem. Zmniejszyć ogień i mieszając wlać resztę mleka, mieszać aż powstanie budyń. Zdjąć z ognia i ostudzić. Utrzeć krem z 1 kostką masła lub margaryny.
Dodatkowo:posiekane orzechy włoskiepowidła śliwkoweJedno ciasto posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę, posypać obficie orzechami. Następnie położyć masę, znowu ciasto, powidła, piana i orzechy.