Wykonanie
Witam serdecznie w Nowym 2014 Roku. Mam nadzieję, że Sylwestra spędziliście na szampańskiej zabawie, a Nowy Rok okaże się dla Was bardzo łaskawy :)Wiem , że większość z Was ma dosyć słodkości i nie tylko, ale tradycji musi stać się zadość, dlatego zapraszam na pyszne ciacho z książki Siostry Anastazji.Dodam tylko, że następnym razem zamienię ciasto
kokosowe na
sezamowe, bo jak na mój gust zbyt mało
sezamu w
sezamie :D I nie wiem
czemu, ale moje jest dwa
razy większe niż to na zdjęciach w książce :P
![](/Data/Images/ciateczkowypotwor.blogspot.com\2014_slash_01_slash_sezam/l/-1023583820.jpg)
Ciasto kruche I:3 szklanki
mąki1 kostka
margaryny1 łyżka
smalcu2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia6
żółtek1/4 szklanki
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego2 łyżki kwaśnej
śmietanySezam:15 dag ziaren
sezamu2 łyżki płynnego
miodu10 dag
margaryny1/4 szklanki
cukru pudruKokos:6
białek1/2 szklanki
cukru kryształu10 dag wiórek
kokosowych1 mały słoik
powideł śliwkowychCiasto kruche II :20 dag
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru5 dag
margaryny2
żółtka2 łyżki płynnego
miodu1 łyżeczka
sody1-2 łyżki kwaśnej
śmietanyOrzechy:20 dag posiekanych
orzechów włoskich10 dag
margaryny1/2 szklanki
cukru3 łyżki
mioduMasa:3/4 litra
mleka1/2 szklanki
cukru1 1/2 kostki
masła3 budynie
kokosowe1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej10 dag wiórek
kokosowychWykonanie:Ciasto kruche 1- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie części, rozwałkowuję i wykładam na dwie blaszki do pieczenia.
Sezam- Wszystkie składniki zagotowuję, studzę i wykładam na wierzch jednego placka, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180;C na 220-25 minut. Wyjmuję i studzę.
Kokos-
Białka ubijam z
cukrem, dodaję wiórki i delikatnie mieszam. Drugie ciasto surowe najpierw smaruję powidłami i na wierzch wykładam ubite
białka z
kokosem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut.Wyjmuję i studzę.Kruche ciasto 2- Z podanych składników wyrabiam kruche ciasto i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Orzechy- Wszystkie składniki mieszam podgrzewając. Wykładam na ciasto
miodowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Upieczone odstawiam by wystygło.Masa- Z
mąki, budyniu,
mleka i
cukru gotuję
budyń. Nakrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł.
Masło ucieram dodając po łyżce zimny
budyń i
wiórki kokosowe.Na spód kładę ciasto z
sezamem, wykładam połową masy budyniowej, przykrywam
ciastem z
orzechami, wykładam pozostałą masę i całość przykrywam
ciastem z
kokosem. Wierzch ozdobiłam kleksami
polewy czekoladowej