Wykonanie
Dziś chcia łam zaprezentować ogon pawia, jest to dość pracochłonne ciasto, raczej dla ambitnych( ja nie lubię robić kruchego ciasta), lecz warte zachodu. Kruche ciasto,
dżem, masa i
owoce, cóż chcieć więcej? Chyba już nic

Składniki:4 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru pudru1
jajko2
żółtka1
masło1 szklanka kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki mielonych
orzechów1 słoik
powideł śliwkowychKrem:3
jajka1
masło1 litr
mleka1 szklanka
cukru2 opakowania
cukru waniliowego4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej2
galaretki zieloneok. 1,5 kg
winogron zielonych1 opakowanie podłużnych
biszkoptów lub
biszkopt z 4 jaj- ja użyłam
biszkoptów okrągłychWykonanie:
Mąkę mieszamy z
cukrem pudrem i
proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie
masło, następnie
jajko,
żółtka i
śmietanę. Zagniatamy elastyczne ciasto i schładzamy. Gotowe dzielimy na cztery części. Jedną część rozwałkowujemy na blachę i pieczemy ok 20 min w 200-220'C. pozostałe trzy części również rozwałkowujemy, każdą z nich smarujemy powidłami, posypujemy
orzechami i zawijamy rolady. Rolady przekładamy do piekarnika nagrzanego do ok 220'C i pieczemy ok 20-30 min. Upieczone odstawiamy.Odlewamy szklankę
mleka i mieszamy go z oboma rodzajami
mąki oraz z roztrzepanymi
jajkami. Resztę
mleka musimy zagotować z
cukrem i wlewamy do niego przygotowany wcześniej
budyń jajeczny. Gotowy
budyń studzimy,
masło ucieramy na puch i dodajemy do niego zimny
budyń.Na upieczony cały placek wykładamy połowę kremu, układamy rolady, jedna przy drugiej, wzdłuż dłuższego
boku ciasta, wsypujemy pomiędzy przestrzenie rolad umyte zielone
winogrona, całość zalewamy tężejącą
galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce, by stężała. Następnie wykładamy resztę masy, na wierzch układamy
biszkopty, całość polewamy polewą i ponownie odstawiamy do stężeniaJa użyłam
winogron czerwonych i dodatkowo musiałam je ,,wypestkować", ale efekt już mnie tak nie zadowolił jak poprzedni. Polecam jednak
winogrona zielone i muszą być w całości. Inaczej po prostu lipa.