Wykonanie
Ciasto zajmujące trochę czasu, ale można to rozłożyć w czasie. Należy zrobić dzień wcześniej, wtedy skruszeje i będzie lepsze.Składniki:1.
Biszkopt-3
jajka-3 łyżki
mąki-płaska łyżka
mąki ziemniaczanej-3 łyżki
cukru-pół łyżeczki
proszku do pieczenia2. Ciasto kruche-3 szklanki
mąki-1 kostka
magaryny-pół szklanki
śmietany kwaśnej-1
jajko-1
żółtko-3/4 szklanki
cukru pudru-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-100g
orzechów3.Krem-1 l
mleka-1 szklanka
cukru-1
cukier waniliowy-3
jajka-4 łyżki
mąki zmieniaczanej-4 łyżki
mąki pszennej-1 kostka
masła4. Dodatki-powidło-2
galaretki zielone lub 2 koloryWykonanie:Ze składników na
biszkopt robimy ciasto i pieczemy na dużej brytfannie cienki
biszkopt w temp.180 st, 12-15 minut.Następnie robimy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.Ciasto dzielimy na 4 części. Z jednej części pieczemy placek na dużej blaszce w temp.200 st na rumiano.Pozostałe części rozwałkować osobno na długość dużej blaszki, posmarować powidłem i posypać mielonymi lub drobno posiekanymi
orzechami.Zwinąć na rolady, piec na złoto w temp. 200 st 20-30 minut.
Ze składników ugotować
budyń, ostudzony utrzeć z
masłem na krem.
Galaretki rozpuścić. W lecie dajemy nieco mniej
wody jak w przepisie bo jest gorąco.Przekładanie ciasta:Na kruchy spód dajemy część kremu, na to kładziemy 3 rolady,
między rolady wlewamy tężejącą
galaretke.
Po zastgnięciu
galaretki, nakładamy drugą część kremu i przykrywamy
biszkoptem.Dekorujemy polewą, posypką lub masą.