Wykonanie
Ponieważ Wielkanoc zbliża się
pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dziś moja pierwsza propozycja - pyszna kostka na kruchym spodzie z lekkim kremem budyniowym zwieńczona pyszną masą
orzechową z kawałkami
orzeszków ziemnych od firmy Helio. Muszę Wam się przyznać, że ta masa, mi wielbicielce
orzeszków ziemnych bardzo posmakowała i coś czuję, że się pojawi jeszcze nie raz.A samo ciasto Prezentuje się bardzo elegancko i jeszcze lepiej smakuje, a do tego nie jest zbyt skomplikowana w wykonaniu.

Kruchy spód:1,5 szklanki
mąki1/2
margaryny1/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
żółtkałyżka
śmietanyZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy ok. godziny w lodówce, a następnie pieczemy na złoty kolor w 170 st. C
Biszkopt:3
jajka3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
octu1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanejUbijamy
białka, wysypujemy partiami
cukier i dalej ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy
żółtka, a następnie
mąki, proszek i
ocet. Pieczemy 25-30 minut w 170 st. CKrem:3
jaja1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 kostka
masłapuszka masy orzechowej z kawałkami
orzechów Helio
Mleko zagotowujemy.
Jajka ubijamy z
cukrem, a następnie mieszamy z
makami. Wlewamy na wrzące
mleko i gotujemy mieszając do zgęstnienia.
Masło ucieramy na puch i dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.Złożenie ciasta: na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy
biszkoptem, a po wierzchu rozprowadzamy masę
orzechową. Najlepiej odstawić ciasto do schłodzenia na kilka godzin.Smacznego







