Wykonanie
Lista składników8 płatów
schabu sól,
pieprz 2-3 łyżki
oleju 1 łyżka
masła 1 duża
cebula 1
czerwona papryka 100 g świeżych
pomidorów 1 łyżeczka
musztardy 1 łyżeczka
przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki
miodu 3-4 gałązki świeżego
tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego 1 szklanka
wody [n] Dodatkowo 1 łyżka
mąki trochę
wodyMoja propozycja na dobry obiadek. Dużo warzyw i
mięsko, mniam.
Schab lekko rozbić, jeśli ma tłuszczyk na bokach to ponacinać. Doprawić
solą i
pieprzem.Na patelni rozgrzać
olej i położyć kawałki
schabu. Smażyć aż
schab lekko się przyrumieni. Zdjąć
schab z patelni, dodać
masło. Wrzucić
cebulkę i smażyć chwilkę.
Paprykę oczyścić z błonek i nasionek, pokroić w wąskie paseczki.
Cukinię przekroić na pół wzdłuż, usunąć nasiona. Pokroić
cukinię w półplasterki. Na patelnię dodać
paprykę,
cukinię,
musztardę,
miód,
przecier pomidorowy,
tymianek i
pomidorki. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną.
Mięso włożyć na patelnię, wlać
wodę. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Gotować na małym ogniu aż
mięso zmięknie.Gdyby płyn wyparował z patelni, podlać trochę
wodą. Sos zagęścić
mąką wymieszaną w małej ilości
wody. Tak rozmieszaną
mąkę powoli wlać do gotującego się sosu. Wymieszać i gotowe.

Podawać z
ziemniakami,
makaronem ryżem lub kopytkami.Smacznego