piątek, 27 Maj 2011, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »Nie jestem wielbicielką wątróbki, ale w sosie musztardowym smakowała całkiem nieźleSkładniki:0,5 kg wątróbek2 cebuleszklanka wody2 łyżki śmietany 18 %łyżka mąki2 łyżki masła2 lub 3 łyżki musztardypół łyżeczki suszonego tymianku1/2 łyżeczki cząbruodrobina olejupieprz,sólWątróbkę oczyszczamy, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy wątróbkę posypując pieprzem.Cebulę obieramy i kroimy kosteczkę. W głębokim rondlu rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę. Wsypujemy mąkę i przesmażamy przez chwilę. Nie zdejmując z ognia dolewamy wodę (możemy zastąpić ją bulionem) i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zioła, musztardę oraz śmietanę i przyprawiamy do smaku. Do gotowego sosu przekładamy wątróbkę i dusimy przez chwilę na małym ogniu.