Wykonanie
Mamo mamo, ale nie będziesz się gniewać? Ten mały słoiczek
ketchupu śliwkowego, tego co zrobiłaś ostatnio to ja codziennie wyjadam łyżeczką ze słoiczka, ale nie gniewasz się? I taka to właśnie historia mojego pierwszego
ketchupu. Bo tyle lat się przymierzałam, aż w końcu zrobiłam i to od razu w dwóch wersjach - klasycznej pomidorowej a także
ketchup śliwkowo-
pomidorowy z korzenną nutą. Dziś robię jego drugą partię. Nim
śliwki i
pomidory się skończą. Zróbcie koniecznie w weekend, jest super prosty i pyszny.
Łanodnie dziś gram, dzwoniąc plawiszami fortepianu jak kroplami leniwego deszczu. Posłuchajcie przepięknego "Autumn Leaves" Malcolma Shultze ...Domowy
ketchup zawsze wydawał mi się nadmiarem zachodu. W
sumie nie jadamy
ketchupu jakoś specjalnie wiele w ciągu roku, mamy swoje ulubione
marki, to po co? Ale ostatnio zostało mi trochę
pomidorów po robieniu zapasów
sosu pomidorowego na zimę, na blacie kuchennym marszczyły się słodkie węgierki i ożeniłam jedne z drugimi w tym cudownym, naprawdę zjawiskowym
smakowo połączeniu. Bo nie ma to jak szybkie i proste przepisy. Oczywiście najprościej zrobić go w Thermomixie, ale i klasyczną metoda w garnku nie jest to trudne, tylko trzeba pilnować, by nei przywarł. Zróbcie koniecznie.
Ketchup jest gęsty,
śliwkowo-korzenny, nieco pikantny. I tak, można go wyjadać łyżeczkami. Oczywiście podaję go do wszystkiego co zazwyczaj jadamy z
ketchupem - do grzanek z
serem,
mięs z grilla, ale i do pieczonej
kaszanki i podsmażanej babki ziemniaczanej, pyszny po prostu!20 ziarek
pieprzu1 łyżeczka
gorczycy10
goździków4 ziarna
ziela angielskiegook 4 cm kawałek kory
cynamonu2
liście laurowe200g
cebuli30g
oleju800g
pomidorów lima500g dojrzałych węgierek (waga bez pestek)100g
śliwek kalifornijskich1 łyżka
octuszczypta
chilli (wg uznania)30g
miodu1 łyżeczka
soliUpraż
przyprawy na suchej patelni przez ok 3 minuty, aż zaczną ładnie pachnieć, a następnie zmiksuj w młynku do
kawy lub utłucz w moździerzu na proszek.Posiekaj
cebulę w kostkę i przesmaż na szklisto.Umyte
pomidory przekrój na ćwiartki (usuń twarde szypułki) i włóż do blendera/malaksera razem z umytymi
śliwkami pozbawionymi pestek,
śliwkami kalifornijskimi i przesmażoną
cebulą. Zmiksuj ok 30 sekund aż powstanie gładki mus. Przelej całość do garnka, dodaj pozostałe składniki. Duś na wolnym ogniu ok 45 minut często mieszając.
Potem ponownie zmiksuj. Przelewaj do suchych wypieczonych słoików i od razu zakręcaj. Odstaw na tydzień by smaki się przegryzły,
potem podawaj często, bo pyszny jest.Wersja na ThermomixMam taką uwagę - przy tak niedużej ilości przypraw, miksowanie przypraw w TM nie jest idealne na pył (gdyby było ich więcej, oczywiście byłoby super), zatem musisz podjąć decyzję, czy nie przeszkadzają Ci ewentualne grudki z przypraw w
ketchupie (mi nie przeszkadzają). Jeśli tak, przygotuj
przyprawy klasycznie, czyli upraż je na suchej patelni,
potem utłucz w moździerzu lub zmiksuj w młynku do
kawy. Ja jednak robię to w Tm, chociażby po to, żeby nie zawracać sobie głowy innymi urządzeniami.do czystego i suchego naczynia miksującego wsyp 6 pierwszych przypraw-> upraż 3min / VAROMA / obr 1-> zmiksuj 30s / obr 10dodaj
cebulę i
olej-> posiekaj 6s / obr 5-> duś 3min / VAROMA / obr 1dodaj
pomidory,
śliwki i
śliwki kalifornijskie,
ocet,
chilli,
miód i
sól-> zmiksuj 30s / obr 1-> gotuj 45min / VAROMA / obr 1-> zmiksuj 15s / obr 10