Wykonanie
Aby przygotować
śledzie smażone w marynacie szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z
przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
6
świeżych śledzi, 2 łyżki
mąki,
olej,
sól,
pieprz,
cebula, marynata : 1/4 l
octu, 1/4 l rosołu, 2
liście laurowe, łyżka
ziela angielskiego, łyżka
gorczycy, 3
goździkiSkładniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:Sprawione
śledzie natrzeć
solą i
pieprzem, smażyć z obu stron na
oleju i ułożyć w szklanym naczyniu przekładając
ryby krążkami
cebuli. Marynatę zagotować i gorącą zalać
śledzie. Po 2-3 dniach podać z
ziemniakami w mundurkach lub jako przystawkę.Tę potrawę można przygotować na zapas, bo przechowywana w lodówce zachowuje swoje walory smakowe do 3 tygodni.