ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z kalafiora z serem cheddar

Zupa krem z kalafiora z serem cheddar

nazwa

Wykonanie

W zupach kremach jest coś ciepłego, domowego i przytulnego. Idealnie nadają się na chłodne dni. Tak, jak ten aksamitny krem z kalafiora, wzbogacony nutą wyrazistego sera cheddar. Pyszny. Przepis na podstawie OhSoDelicioso .
1 łyżka masła + 2 łyżki oleju
1 łodyga selera naciowego - pokrojonego w małe kawałki
1 cebula -obrana, posiekana
2 ząbki czosnku - obrane, posiekane
1 łyżka mąki pszennej
1/2 - 1 główka kalafiora (w zależności od jego wielkości) - oczyszczonego, pokrojonego na różyczki
2 ziemniaki - obrane, pokrojone na kawałki
1 l bulionu warzywnego
125 ml śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/2 szklanki startego na tarce sera cheddar
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
2 łyżki świeżego, siekanego koperku
grzanki lub groszek ptysiowy, ser, koperek - do posypania
1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na łyżce oleju siekaną łodygę selera, cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Następnie dodajemy kalafior i obrane ziemniaki. Zalewamy całość bulionem i gotujemy do całkowitej miękkości, ok. 20 minut .
Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej bulionu.
2. Gdy ziemniaki i kalafior będą już miękkie, ucieramy zupę na gładko blenderem. Dodajemy musztardę, śmietankę i ser. Mieszamy do rozpuszczenia się sera, po czym dodajemy koperek i doprawiamy zupę do smaku solą i ew. pieprzem.
Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją bulionem, śmietanką lub mlekiem.
Na każdej porcji zupy na talerzu układamy grzanki lub groszek ptysiowy i posypujemy trochę sera i koperku. Zamiast grzanek/groszku, możemy także podać zupę ze świeżym pieczywem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2017/02/Zupa-krem-z-kalafiora-z-serem-cheddar.html