Wykonanie
W zupach kremach jest coś ciepłego, domowego i przytulnego. Idealnie nadają się na chłodne dni. Tak, jak ten aksamitny krem z
kalafiora, wzbogacony nutą wyrazistego
sera cheddar. Pyszny. Przepis na podstawie OhSoDelicioso .
1 łyżka
masła + 2 łyżki
oleju1 łodyga
selera naciowego - pokrojonego w małe kawałki1
cebula -obrana, posiekana2 ząbki
czosnku - obrane, posiekane1 łyżka
mąki pszennej1/2 - 1 główka
kalafiora (w zależności od jego wielkości) - oczyszczonego, pokrojonego na różyczki2
ziemniaki - obrane, pokrojone na kawałki1 l
bulionu warzywnego125 ml
śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)1 łyżeczka
musztardy Dijon1/2 szklanki startego na tarce
sera cheddarsól i świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku2 łyżki świeżego, siekanego
koperkugrzanki lub
groszek ptysiowy,
ser,
koperek - do posypania1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na łyżce
oleju siekaną
łodygę selera,
cebulę i
czosnek. Gdy
cebula będzie szklista, dodajemy
mąkę i robimy jasną zasmażkę. Następnie dodajemy
kalafior i obrane
ziemniaki. Zalewamy całość
bulionem i gotujemy do całkowitej miękkości, ok. 20 minut .Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej
bulionu.2. Gdy
ziemniaki i
kalafior będą już miękkie, ucieramy zupę na gładko blenderem. Dodajemy
musztardę,
śmietankę i
ser. Mieszamy do rozpuszczenia się
sera, po czym dodajemy
koperek i doprawiamy zupę do smaku
solą i ew.
pieprzem.Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją
bulionem,
śmietanką lub
mlekiem.Na każdej porcji zupy na talerzu układamy grzanki lub
groszek ptysiowy i posypujemy trochę
sera i
koperku. Zamiast grzanek/groszku, możemy także podać zupę ze świeżym
pieczywem.