Wykonanie
To nie tajemnica, że lubię
ser. Tym razem więc
ser znalazł się w kremowej zupie ziemniaczanej, delikatnej, rozgrzewającej i pożywnej. wiosennego charakteru dodaje jej świeży siekany
koperek - nie zapomnijcie o tym dodatku!
1 kg
ziemniaków - umytych, obranych1 l
bulionu warzywnego1
listek laurowy2 ziarna
ziela angielskiegoszczypta mielonej
gałki muszkatołowejok.200 g
sera żółtego - startego na tarce (jeśli używacie
sera w plastrach, pokrójcie go w drobną kosteczkę)250 ml
śmietany uht 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)1 ząbek
czosnku - obrany, przeciśnięty (lub więcej - ile lubicie)
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smakuok. 4 łyżki siekanego
koperku (lub więcej - ile lubicie)1.
Ziemniaki kroimy na małe kawałki i gotujemy pod przykryciem w
bulionie, do całkowitej miękkości, ok. 20 minut, wraz z
listkiem laurowym i
zielem angielskim.Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej
bulionu.Gdy
ziemniaki będą zupełnie miękkie, usuwamy z garnka listek i ziele. Ustawiamy pod garnkiem jedynie minimalny płomień i ucieramy całość na gładki krem za pomocą blendera.2. Dodajemy starty
żółty ser i mieszamy, aż
ser się całkowicie rozpuści. Dodajemy
czosnek i
śmietankę. Gdy zupa ponownie zawrze, pozwalamy się jej gotować ok. 5 minut, by smaki się połączyły. Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją
bulionem,
śmietanką lub
mlekiem. Na samym końcu dodajemy do zupy
koperek i doprawiamy zupę do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Zupę podajemy z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.