ßßß Cookit - przepis na Serowo ziemniaczana zupa krem z koperkiem

Serowo ziemniaczana zupa krem z koperkiem

nazwa

Wykonanie

To nie tajemnica, że lubię ser. Tym razem więc ser znalazł się w kremowej zupie ziemniaczanej, delikatnej, rozgrzewającej i pożywnej. wiosennego charakteru dodaje jej świeży siekany koperek - nie zapomnijcie o tym dodatku!
1 kg ziemniaków - umytych, obranych
1 l bulionu warzywnego
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
ok.200 g sera żółtego - startego na tarce (jeśli używacie sera w plastrach, pokrójcie go w drobną kosteczkę)
250 ml śmietany uht 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty (lub więcej - ile lubicie)
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
ok. 4 łyżki siekanego koperku (lub więcej - ile lubicie)
1. Ziemniaki kroimy na małe kawałki i gotujemy pod przykryciem w bulionie, do całkowitej miękkości, ok. 20 minut, wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej bulionu.
Gdy ziemniaki będą zupełnie miękkie, usuwamy z garnka listek i ziele. Ustawiamy pod garnkiem jedynie minimalny płomień i ucieramy całość na gładki krem za pomocą blendera.
2. Dodajemy starty żółty ser i mieszamy, aż ser się całkowicie rozpuści. Dodajemy czosnek i śmietankę. Gdy zupa ponownie zawrze, pozwalamy się jej gotować ok. 5 minut, by smaki się połączyły. Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją bulionem, śmietanką lub mlekiem. Na samym końcu dodajemy do zupy koperek i doprawiamy zupę do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/03/Serowo-ziemniaczana-zupa-krem-z-koperkiem.html