Wykonanie
Bardzo lubię zupy w kremowej postaci. Robi się je niesamowicie szybko i prosto, a jednocześnie są tak eleganckie, że można podać je nie tylko na co dzień, lecz i na każdym przyjęciu. Do tego, aksamitna konsystencja zupy ma w sobie wiele domowego ciepła. Dziś proponuję Wam delikatną lecz pełną smaku zupę z
porem.
1 duży
por (mój ok. 330g) - pokrojony w plasterki1 łodyga
selera naciowego - pokrojona w plasterki500g
ziemniaków - obranych, pokrojonych w drobną kostkę1-z ząbki
czosnku - obrane, posiekane1,25 l
bulionu warzywnego (lub drobiowego)1/2 szklanki
śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)
sól i świeżo zmielony
pieprz - do smaku1 łyżka
masła + 1 łyżka
olejugrzanki lub
groszek ptysiowygarść
sera żółtego o wyrazistym smaku, startego na tarce (u mnie
cheddar)siekany
szczypiorek1. Dokładnie oczyszczony
por kroimy w plasterki. Używamy całej części białej i większości części zielonej, odrzucając tylko górne, twarde kawałki zielonych liści.
Łodygę selera również kroimy w plastry.W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy
masło z olejem (zapobiegnie on przypalaniu się
masła). Podsmażamy, mieszając,
seler wraz z
porem, aż
por stanie się lekko szklisty.2. Wówczas dodajemy obrane, pokrojone
ziemniaki i posiekany
czosnek; zalewamy całość
bulionem i gotujemy, aż
ziemniaki będą miękkie, ok. 20 minut.Zupę ucieramy na krem za pomocą blendera. Dodajemy
śmietankę i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można ją rozrzedzić dodatkowym
bulionem lub
mlekiem.Porcje zupy podajemy posypane grzankami,
serem i
szczypiorkiem.Kategoria:ZupyAutor(ka): rain1drop Czas publikacji: czwartek, 16 czerwca 2016 14:23OpcjePoleć znajomemu wpis „Zupa krem z pora”Polecane wpisy
Serowo ziemniaczana zupa krem z
koperkiemTo nie tajemnica, że lubię
ser. Tym razem więc
ser znalazł się w kremowej zupie ziemniaczanej, delikatnej, rozgrzewającej i pożywnej. wiosennego charakteru
dodaZupa krem ziemniaczano serowa z
kiełbasąZupa bardzo prosta, szybka, a jednocześnie tak smaczna i elegancka, że nadaje się na każdą okazję. Polecam podanie z grzankami lub
groszkiem ptysiowym. 1 kg zieZupa krem z
brokułów z
serem bleuPyszna i elegancka zupa (a przy tym szybka w wykonaniu), nadająca się do podania zarówno na co dzień, jak i podczas najwykwintniejszego przyjęcia (urodziny, komKremowa zupa z porow i ziemniakowPoniewaz kupilam w nadmiarze porow postanowilam zamienic je na zupe. W ten sposob wiem, ze zostana zjedzone ;) W calosci mogly by wywolac nieufnosc domownikow ;Ziemniaczana zapiekanka z
łososiem i
poremKulinarny aforyzm : Gdy
powiem: utrzymuj w czystości zęby i płucz usta co rano, nie będzie to tak chętnie postrzegane niż wtedy, gdy dodam: złóż przy tym dwa pTrackback