Wykonanie
Chowder jest rodzajem gęstej zupy warzywnej lub z
owocami morza, gotowanej ze
śmietaną lub
mlekiem. Delikatna, kremowa struktura zupy sprawia, ze jest ona idealna na jesienne i zimowe chłody. Przepis na podstawie CookingClassy .
1
cebula - obrana, posiekana w kostkę1 ząbek
czosnku - obrany, drobno posiekany1 mała puszka
kukurydzy1 kg
ziemniaków - obranych, pokrojonych w niedużą kostkę1 litr
bulionu1 łyżeczka
tymianku1
liść laurowy1/2 szklanki
śmietany 12% UHT ("słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)15 dag
szynki - pokrojonej w kostkę, zrumienionej na
olejusól świeżo mielony
czarny pieprz - do smakustarty
żółty ser i
szczypiorek - do dekoracji
olej do smażenia1. W garnku na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy
cebulę wraz z
czosnkiem. Gdy
cebula będzie złota, dodajemy
bulion,
kukurydze wraz z zalewą,
ziemniaki,
tymianek i
liść laurowy. Gotujemy, aż
ziemniaki będą zupełnie miękkie.2. Wówczas zupę ucieramy w połowie blenderem tak, by część zamieniła się w krem, a część pozostała nie utarta. Dodajemy zrumienioną
szynkę i
śmietanę, mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem, by była wyrazista. W razie potrzeby rozrzedzamy zupę dodatkowym
bulionem lub ew.
wodą.Podajemy udekorowaną
serem i
szczypiorkiem.