ßßß Cookit - przepis na Chowder z kukurydzą, szynką i ziemniakami

Chowder z kukurydzą, szynką i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Chowder jest rodzajem gęstej zupy warzywnej lub z owocami morza, gotowanej ze śmietaną lub mlekiem. Delikatna, kremowa struktura zupy sprawia, ze jest ona idealna na jesienne i zimowe chłody. Przepis na podstawie CookingClassy .
1 cebula - obrana, posiekana w kostkę
1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany
1 mała puszka kukurydzy
1 kg ziemniaków - obranych, pokrojonych w niedużą kostkę
1 litr bulionu
1 łyżeczka tymianku
1 liść laurowy
1/2 szklanki śmietany 12% UHT ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
15 dag szynki - pokrojonej w kostkę, zrumienionej na oleju
sól świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
starty żółty ser i szczypiorek - do dekoracji
olej do smażenia
1. W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebula będzie złota, dodajemy bulion, kukurydze wraz z zalewą, ziemniaki, tymianek i liść laurowy. Gotujemy, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.
2. Wówczas zupę ucieramy w połowie blenderem tak, by część zamieniła się w krem, a część pozostała nie utarta. Dodajemy zrumienioną szynkę i śmietanę, mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, by była wyrazista. W razie potrzeby rozrzedzamy zupę dodatkowym bulionem lub ew. wodą.
Podajemy udekorowaną serem i szczypiorkiem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/10/Chowder-z-kukurydza-szynka-i-ziemniakami.html