Wykonanie
Mięso mielone zapiekane z
ziemniakami to przepis, który wykorzystałam, gdy kompletnie, ale to kompletnie nie miałam ochoty na jakiekolwiek gotowanie. Dziś miałam taki dzień. Zapewne wielu z Was, także
miewa takie dni, gdy brak sił wewnętrznych. Gdy nic się nie chce robić. Ja dziś miałam ochotę położyć się na kanapie i czytać książkę. Więc sięgnęłam po starą książkę i zaczęłam szukać prostego i szybkiego przepisu na syty i w miarę pożywny obiad dla
trzech mięsożerców.
Z poniżej podanych ilości składników przygotowałam obiad w naczyniu żaroodpornym o wymiarach:.
około 500g
mięsa mielonegookoło 700g
ziemniakówpuszka
ponidorów w zalewie własnej
200g tartego
sera żółtegoJedna
cebuldwa ząbki
czosnku100ml
mleka30g
masłaolej do smażenia
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, 2
liście laurowe, 4 ziarenka
ziela angielskiego, kilka gałązek
tymiankuW pierwszej kolejności należy ugotować obrane
ziemniaki w osolonej wodzie z 50ml
mleka – można dorzucić także dwie gałązki
tymianku.
Gdy
ziemniaki się gotują,
czosnek i
cebulę kroimy na mniejsze kawałki.
Następnie na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju i w pierwszej kolejności podsmażamy
cebulę wraz z
czosnkiem. Po krótkiej chwili dorzucamy
pomidory wraz z całym
sosem pomidorowym oraz
liście laurowe.
Pomidory ugniatamy widelcem i dorzucamy dwie-trzy gałązki
tymianku.
Wszystko chwilę razem dusimy i następnie dorzucamy
mięso mielone. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy 4 ziarenka
ziela angielskiego. Patelnię pozostawiamy na ogniu do czasu aż
mięso się usmażya większość
soku pomidorowego odparuje.
Ugotowane
ziemniaki odcedzamy a następnie odparowujemy na małym ogniu i na koniec dodajemy
masło i 50ml
mleka i wszystko razem ubijamy.
Piekarnik nastawiłam na grzanie na 200˚.
Z patelni wyjęłam
liście laurowe,
ziele angielskie i gałązki
tymianku.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam obficie
masłem i nałożyłam wpierw warstwę
ziemniaków, następnie warstwę
mięsa mielonego i przykryłam to
ziemniakami i obsypałam tartym
żółtym serem.
Gdy piekarnik był nagrzany wstawiłam żaroodporne naczynie i zapiekałam około 30 minut – do czasu aż
ser żółty się rozpuścił i stał się złotą kołderką.
Smacznego!
Polecam inne przepisy nadania obiadowe:
(No Ratings Yet)
Loading...