ßßß Cookit - przepis na Mięso mielone zapiekane z ziemniakami

Mięso mielone zapiekane z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Mięso mielone zapiekane z ziemniakami to przepis, który wykorzystałam, gdy kompletnie, ale to kompletnie nie miałam ochoty na jakiekolwiek gotowanie. Dziś miałam taki dzień. Zapewne wielu z Was, także miewa takie dni, gdy brak sił wewnętrznych. Gdy nic się nie chce robić. Ja dziś miałam ochotę położyć się na kanapie i czytać książkę. Więc sięgnęłam po starą książkę i zaczęłam szukać prostego i szybkiego przepisu na syty i w miarę pożywny obiad dla trzech mięsożerców.
Z poniżej podanych ilości składników przygotowałam obiad w naczyniu żaroodpornym o wymiarach:.
około 500g mięsa mielonego
około 700g ziemniaków
puszka ponidorów w zalewie własnej
200g tartego sera żółtego
Jedna cebul
dwa ząbki czosnku
100ml mleka
30g masła
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, kilka gałązek tymianku
W pierwszej kolejności należy ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie z 50ml mleka – można dorzucić także dwie gałązki tymianku.
Gdy ziemniaki się gotują, czosnek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki.
Następnie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i w pierwszej kolejności podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Po krótkiej chwili dorzucamy pomidory wraz z całym sosem pomidorowym oraz liście laurowe. Pomidory ugniatamy widelcem i dorzucamy dwie-trzy gałązki tymianku.
Wszystko chwilę razem dusimy i następnie dorzucamy mięso mielone. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy 4 ziarenka ziela angielskiego. Patelnię pozostawiamy na ogniu do czasu aż mięso się usmażya większość soku pomidorowego odparuje.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy a następnie odparowujemy na małym ogniu i na koniec dodajemy masło i 50ml mleka i wszystko razem ubijamy.
Piekarnik nastawiłam na grzanie na 200˚.
Z patelni wyjęłam liście laurowe, ziele angielskie i gałązki tymianku.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam obficie masłem i nałożyłam wpierw warstwę ziemniaków, następnie warstwę mięsa mielonego i przykryłam to ziemniakami i obsypałam tartym żółtym serem.
Gdy piekarnik był nagrzany wstawiłam żaroodporne naczynie i zapiekałam około 30 minut – do czasu aż ser żółty się rozpuścił i stał się złotą kołderką.
Smacznego!
Polecam inne przepisy nadania obiadowe:
(No Ratings Yet)
Loading...
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2017/01/18/mieso-mielone-zapiekane-z-ziemniakami