ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowe enchilladas

Śniadaniowe enchilladas

nazwa

Wykonanie

Enchilladas to danie kuchni meksykańskiej. Najogólniej rzecz ujmując, są to tortille z różnymi farszami, zwinięte w rulon, polane sosem i zapieczone. Nazwa oznacza potrawę, do której dodano paprykę chili. Ilość chili dozujemy oczywiście wg własnych upodobań. Dziś proponuję mniej typową, śniadaniową wersję.
(dla 2 osób)
2 tortille pszenne
ok. 200 g szynki lub kiełbasy - pokrojonej w drobna kostkę
1 cebula - obrana, drobno posiekana
1/2 papryki czerwonej lub zielonej - pokrojonej w kostkę
1 papryczka chili - czerwona lub zielona - drogno posiekana, bez pestek
1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 garść startego żóltego sera - startego na tarce
olej do smażenia
sos:
3 jajka
1/2 szklanki śmietany 12% ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany) lub mleka
chili lub ostra papryka - do smaku
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
starty żółty ser do posypania
1 łyżeczka tymianku
ew. chili w płatkach
1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy szynkę/kiełbasę, cebulę i obie papryki. Oprószamy kuminem i smażymy, aż cebula będzie szklista.
2. Tortille przekrawamy na pół. Na każdej układamy nadzienie i po łyżce startego żółtego sera, po czym zwijamy tortillę w rulon. Ruloniki układamy ściśle w naczyniu do zapiekania. Boków nie podwijamy pod spód, by sos mógł swobodnie wpłynąć do środka.
3. Składniki sosu mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tortille zalewamy sosem, posypujemy serem, tymiankiem i chili. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 10-15 minut, aż będą rumiane.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/11/Sniadaniowe-enchilladas.html