Wykonanie
Enchilladas to danie kuchni meksykańskiej. Najogólniej rzecz ujmując, są to tortille z różnymi farszami, zwinięte w rulon, polane sosem i zapieczone. Nazwa oznacza potrawę, do której dodano
paprykę chili. Ilość
chili dozujemy oczywiście wg własnych upodobań. Dziś proponuję mniej typową,
śniadaniową wersję.
(dla 2 osób)2 tortille pszenneok. 200 g
szynki lub
kiełbasy - pokrojonej w drobna kostkę1
cebula - obrana, drobno posiekana1/2
papryki czerwonej lub zielonej - pokrojonej w kostkę1
papryczka chili - czerwona lub zielona - drogno posiekana, bez pestek1/2 łyżeczki kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1 garść startego
żóltego sera - startego na tarce
olej do smażeniasos:3
jajka1/2 szklanki
śmietany 12% ("słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany) lub
mlekachili lub
ostra papryka - do smaku
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smakustarty
żółty ser do posypania1 łyżeczka
tymiankuew.
chili w płatkach1. Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy szynkę/kiełbasę,
cebulę i obie
papryki. Oprószamy kuminem i smażymy, aż
cebula będzie szklista.2. Tortille przekrawamy na pół. Na każdej układamy nadzienie i po łyżce startego
żółtego sera, po czym zwijamy tortillę w rulon. Ruloniki układamy ściśle w naczyniu do zapiekania.
Boków nie podwijamy pod spód, by sos mógł swobodnie wpłynąć do środka.
3. Składniki sosu mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Tortille zalewamy sosem, posypujemy
serem,
tymiankiem i
chili. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 10-15 minut, aż będą rumiane.