ßßß
Takie naleśnikowe kieszonki z pikantnym farszem podaję na ciepło na dwa sposoby: albo jako drugie danie z surówką, albo z dobrze doprawionym czystym barszczykiem. Świetnie też smakują z sosem czosnkowym.Składniki: na ciasto:1,5 szklanki mleka2 jajka150 g mąki1/2 łyżeczki soli1 łyżka oleju na nadzienie:250 g szynki1 duża cebula200 d żółtego serapieprz czarny na panierkę:2 jajkamąkabułka tartaSkładniki ciasta wymieszać na gładko i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą. Doprawić mocno pieprzem. Wystudzić i dodać ser starty na tarce, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdym rozłożyć porcję nadzienia i złożyć w koperty. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoto.