Wykonanie
Takie naleśnikowe kieszonki z pikantnym farszem podaję na ciepło na dwa sposoby: albo jako drugie danie z surówką, albo z dobrze doprawionym czystym barszczykiem. Świetnie też smakują z
sosem czosnkowym.Składniki: na ciasto:1,5 szklanki
mleka2
jajka150 g
mąki1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
oleju na nadzienie:250 g
szynki1 duża
cebula200 d
żółtego serapieprz czarny na panierkę:2
jajkamąkabułka tartaSkładniki ciasta wymieszać na gładko i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie:
cebulę posiekać i zeszklić na łyżce
oleju.
Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć z
cebulą. Doprawić mocno
pieprzem. Wystudzić i dodać
ser starty na tarce, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdym rozłożyć porcję nadzienia i złożyć w koperty. Opanierować w
mące,
jajku i
bułce tartej. Usmażyć na
oleju na złoto.