ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z RYŻEM I KIEŁBASĄ

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z RYŻEM I KIEŁBASĄ

nazwa

Wykonanie

Od sałatki kalafiorowej została mi spora część kalafiora, więc główkowałam co by tu z niego zrobić. A, że w lodówce zawsze zalega jakaś wędlinka, postanowiłam zrobić zapiekankę. Nie byłam tylko zdecydowana czy z ryżem czy z makaronem. W końcu padło na ryż:-)
Zapiekanka jest bardzo dobra, tylko trzeba zadbać o dość mocne jej przyprawienie, bo ani ryż ani kalafior nie są zbyt wyraziste w smaku.
Składniki:
1/2 dużego kalafiora
woreczek ryżu (100g)
wędlina: szynka lub kiełbasa, ja miałam 2 kiełbasy toruńskie
1 cebula
biała część pora
1 czerwona papryka
1 jajko
łyżka ukwaszonej śmietany
ok 100g sera zółtego
sól
pieprz
odrobina cukru
słodka i ostra papryka
łyżka oleju
Wykonanie:
Umyty kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie w dodatkiem odrobiny soli i cukru przez 20 minut. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por, następnie paprykę i kiełbasę. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. W dużej misce mieszamy: ugotowany i rozdrobniony widelcem kalafior, ugotowany ryż, zawartość patelni czyli wędlinę, paprykę i cebulę. Dodajemy pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę, wbijamy jajko, dodajemy łyżkę śmietany i połowę startego żółtego sera. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy w nim masę lekko ugniatając i wyrównując całość.
Wierzch posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w piekarniku w 175st ok 15 -20 minut.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/08/zapiekanka-kalafiorowa-z-ryzem-i-kiebasa.html