Wykonanie
Można by powiedzieć, że powstała z nadmiaru
kalafiora, który został z obiadu, a
wędlina i
ziemniaki zawsze są w domu. Dość szybka i naprawdę smaczna zapiekanka na kolację lub obiad.
Składniki:- 5 ugotowanych w mundurkach
ziemniaków,- 1/2 ugotowanego
kalafiora,- ok 200 g dowolnej
wędliny ( u mnie
kiełbaski z
szynki ),- ok 100 g
sera wędzonego,- 200 g
śmietany,- 1
jajko,-
sól,
pieprz.Sposób wykonania:
Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem.
Ziemniaki obrać, pokroić na plastry, ułożyć na dnie naczynia i posypać
solą i
pieprzem.
Ziemniaki przykryć podzielonym na mniejsze różyczki
kalafiorem, również dodać
sól i
pieprz.
Wędlinę pokroić w kostkę lub na plasterki. Całość posypać startym,
wędzonym serem i polać mieszaniną
jajka i
śmietany. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do czasu, aż
ser się roztopi i lekko zrumieni.